College wil vrije nieuwsgaring vrijwaren van nieuwe meldplicht

Burgemeester en wethouders hebben niet de intentie om de vrije nieuwsgaring, dan wel de verslaggeving van (lokale) media over een actuele gebeurtenis op het eiland, onder de meldingsplicht voor radio-, televisie- en filmopnames te laten vallen.

Dat heeft het college geantwoord op vragen van de PvdA over de nieuwe meldingsplicht die het college in de Algemene Plaatselijke Verordening wil opnemen. Dat is naar aanleiding van de opnames voor het TV-programma 'Hunted' met de twee gevechtsvliegtuigen die een hele ochtend boven Texel cirkelden. Het voornemen riep vragen op bij de media op het eiland, onder meer omdat een meldingsplicht de gemeente technisch de mogelijkheid zou kunnen bieden om opnames van de lokale media te verbieden.

Het college geeft in antwoord op de vragen van de PvdA aan dat het niet de bedoeling is de mogelijkheden van de vrije nieuwsgaring te beperken. "Verslaggevers van (lokale) media moeten in vrijheid en zonder beperkingen, zoals een voorafgaande melding, hun werk kunnen blijven doen."


Om de vrije nieuwsgiering binnen de meldingsplicht te borgen, stelt het college voor ook in de APV op te nemen dat 'de vrije nieuwsgaring dan wel de verslaggeving van een gebeurtenis' uitgezonderd is van de meldingsplicht. Het college wil de plicht invoeren, zodat de gemeente een volgende keer kan optreden als de openbare orde wordt verstoord zoals bij 'Hunted' het geval was. Handhavers kunnen in dat geval optreden en de opnames eventueel verbieden.