Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Meningen over drukte op Texel passeren revu bij NH Nieuws

Niet te druk, wel te druk, jammer dat er bungalows op kampeerterreinen komen, behoefte aan innovatie op kampeerterreinen en waken dat het grote geld niet teveel grip op het eiland krijgt.

Diverse opvattingen en meningen die afgelopen week de revue passeerden bij NH Nieuws. De regionale omroep streek neer op Texel om via NH 360 (van alle kanten bekeken) aandacht te besteden aan de ontwikkeling van het toerisme op het eiland. De centrale vraag was of Texel de grens van het toerisme heeft bereikt.


Een vraag waarop net zoveel antwoorden als Texelaars (en gasten) blijken te zijn. Maar ook een vraag die een hoop mensen wel bezighoudt, zo blijkt op de website van NH (www.nhnieuws.nl) waar al de hele week interviews met Texelaars over het toerisme op het eiland te zien zijn. Opvallend binnen het geheel was een bezoek van AndrĂ© van der Vliet (bestuurslid van de Stichting Kernwaarden Texel) aan het Duitse Waddeneiland Sylt dat ten prooi is gevallen aan het toerisme. Te zien waren vakantiehuizen in de natuur die voor bedragen van zeven tot twaalf miljoen euro verkocht worden en eilandbewoners die mede-eilanders als gevolg van het toerisme naar de vastewal zien verhuizen. In de bijdragen van NH komen ook Texelaars aan het woord die het niet te druk vinden en het, zoals eigenaar Koen Witte van Beachclub Twenty en Beachclub Texel, vervelend vinden als mensen de hele tijd lopen te roepen 'dat Texel te druk' is. Volgens hem zit de pijn meer in de infrastructuur van het eiland en heeft de gemeente daar steken laten vallen. Ricardo de Graaf (camping Woud) omschrijft de behoefte van kampeerterreinen om met innovaties mee te kunnen gaan als daar bij gasten behoefte aan is (bijvoorbeeld meer luxe op vakantie). Als hij geen kampeerplekken kan veranderen, kan hij niet geleidelijk blijven ontwikkelen en blijven de gasten weg. 


Hans Bakker uit daarentegen de teleurstelling dat er ook kampeerterreinen zijn die door grote bedrijven worden opgekocht, waarna er bungalows worden neergezet. Dat mensen hun brood verdienen met het toerisme en dat gasten met open armen ontvangen worden, is iets wat hem niet uitgelegd hoeft te worden. Het is volgens Bakker de 'big business' die de meeste Texelaars niet aanstaat. Een ding waarover wel consensus lijkt te zijn: zeggen dat het te druk wordt, moet niet opgevat worden als signaal dat gasten niet welkom zouden zijn. De gastvrijheid moet wel hoog in het vaandel blijven staan.