"Gekapte essen aan de Wierstraat verkeerden in slechte conditie"

De twee essen aan de Achtertune en Wierstraat in Oosterend die onlangs zijn gekapt verkeerden in slechte conditie, als gevolg van de brand die daar enkele jaren geleden is geweest en de nasleep daarvan.


Bovendien hadden de bomen essentaksterfte. Hierdoor bevatten de essen veel dood hout en was er een direct gevaar voor de veiligheid van verkeer en voetgangers in de Wierstraat. Dat meldt het college van b en w in antwoord op vragen van GroenLinks naar aanleiding van de kwestie.


Medewerkers van Gemeentewerken, die belast zijn met de uitvoering van het groenbeheer en ter zake kundig om bomen te beoordelen, zijn ter plekke geweest en hebben de conditie van de bomen bekeken.


Voor het kappen van de bomen, die op de gemeentelijke lijst van bijzondere bomen stonden, was een kapvergunning verleend. Redenen om die te weigeren staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit kunnen zijn: de natuurwaarde van de houtopstand, de landschappelijke waarde van de houtopstand, de waarde van de houtopstand voor stads- en dorpsschoon, de beeldbepalende waarde van de houtopstand, de cultuurhistorische waarde van de houtopstand en de waarde voor de leefbaarheid van de houtopstand.


De inhoudelijke beoordeling van de aanvraag wordt gedaan door medewerkers van de gemeente die daarin deskundig zijn. Als het nodig is, kan aan een externe deskundige advies worden gevraagd. Voor de beoordeling zijn geen beleidsregels of aanvullende toetsingskaders vastgesteld. Per geval wordt een beoordeling gemaakt. Tegen een kapvergunning kan bezwaar worden ingediend. Ook kan bij de rechter een voorlopige voorziening worden aangevraagd. Dat is hier overigens niet gebeurd. Het college van b en w ziet geen reden aanvullende eisen aan een kapvergunning te stellen.