Met z'n allen op de foto na de les.
Met z'n allen op de foto na de les. Foto: ZDH

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

‘Gymmen ZDH’ volwaardige cardiotraining

Algemeen

Iedere vrijdagavond sporten twee groepen Texelaars - vooral Hoornders - onder de vlag van ZDH in de gymzaal van ‘t Skiltje in Oudeschild. Eerst de groep van ‘zeventig-plussers’, daarna de rest. Maar er mogen wel wat nieuwe deelnemers bij. Redacteur Job Schepers ging in op de uitnodiging om eens een keer mee te doen aan een les die onder de bezielende leiding van Anneke Hoogenbosch van ZDH staat. Hij maakte de volgende reportage.

Op naar Oudeschild, waarop collega en ras-ZDH-er Joop Rommets me gelukkig nog gewezen had. Met hetzelfde gemak was ik naar Den Hoorn gereden, maar die gymzaal is natuurlijk al tijden buiten gebruik. Ik ben een twintig minuten te vroeg, kleed me om en besluit even om de hoek te kijken bij ‘de oudjes’. Het resultaat is dat ik een paar minuten later tussen een groep Hoornder vrouwen sta te sporten. Ze zijn al drie kwartier bezig, maar stappen nog flink door. Het gymen houdt je blijkbaar kwiek; als ik zo fit ben boven mijn zeventigste: ik teken ervoor. Er wordt gerekt en gestrekt en de afwisseling in de oefeningen is groot. Tussen de oefeningen in wordt niet stil gestaan. Het is constant stappen op de plaats. Een beetje ‘Nederland in beweging’ maar dan een sportlevel hoger.

Als de sportles erop zit, komt de tweede groep binnen. Het is een gevarieerde groep met jongere en iets minder jonge Texelaars. We beginnen met warmlopen: de één doet dit wandelend, de ander in flinke looppas. Ik wil me niet laten kennen en heb een behoorlijke conditie. Bovendien ga ik er vanuit dat het een vrij rustig gymlesje wordt. Met dezelfde gedachte heb ik de dag ervoor pittig getraind in de sportschool en de prijs voor al deze valse aannames betaal ik terug in het laatste deel van de training.

Het is echt een volwaardige cardioles in groepsverbandHet is een leuke, actieve cardiotraining die bestaat uit twee delen van zo’n vijftien verschillende oefeningen. In de eerste 25 minuten worden de oefeningen gedaan in gewoon tempo, na een slok water en ‘een handdoek over de kop’ worden de oefeningen herhaald, maar dan een tempootje hoger. Onder de oefeningen squads, dribbelen op de plaats, knieheffingen met snelle bewegingen naar buiten en oefeningen waarbij kruislings bewegingen worden gemaakt met de rechterarm en het linkerbeen en andersom. Mijn kwaliteiten liggen nooit bij dit soort oefeningen en doordat ieder zijn eigen ritme heeft, ben ik het hierbij al snel kwijt. Maar ik beweeg lekker mee en het zweet gutst mij al snel van de kop (nu moet ik toegeven dat ik dat bij sporten al snel heb). Als ik de docente achteraf vertel dat ik blij verrast ben over de intensiteit en of ik mag vragen hoe oud ze is, lacht ze. “62, aan het einde van de tweede les ben ik ook wel op hoor. Geen enkele les is hetzelfde trouwens, ik doe iedere week wat anders.”

Ondanks dat er pittig gesport wordt, zit de sfeer er goed in. Achteraf moet ik toegeven dat mijn beeld van de sportlessen compleet verkeerd was. Het is echt een volwaardige cardioles in groepsverband. “Ja, het is een echte calorieënverbrander dit. Maar wel voor iedereen op zijn of haar niveau”, vertelt ze.

Als ik zo fit ben boven mijn zeventigste: ik teken ervoorIedere vrijdagavond traint de eerste groep van half zeven tot half acht, de tweede groep aansluitend. Het sportuur van ZDH is niet alleen voor bewoners van Den Hoorn. Iedereen is welkom, aanmelden kan aan de zaal. De eerste twee proeflessen zijn gratis, daarna besluit men of men doorgaat. Een uur sporten met deze groep doet zeker niet onder voor de cardiotrainingen in de sportschool. Tijdens de les heb ik negenduizend passen gezet en ik besluit de sportschool zaterdagochtend lekker te laten voor wat het is. Zondag betrap ik mij zelfs op diverse pijntjes bij het uit bed stappen. De ZDH-lessen zijn wat mij betreft een aanrader.