GGD naar Texel voor vaccinatie tegen besmettelijk HPV-virus

GGD Hollands Noorden is woensdagmiddag 9 maart op het gemeentehuis in Den Burg om jongvolwassen Texelaars een HPV-vaccinatie te geven.

De vaccinatie is onderdeel van de landelijke HPV18+campagne voor jongvolwassenen (tot 26 jaar) die in januari van start is gegaan. De komst naar het gemeentehuis om te prikken is volgens de GGD een extra service aan de bewoners van het eiland. HPV is een besmettelijk virus dat tijdens de geslachtsgemeenschap via handen, huid en mond kan worden overgedragen. De meeste mensen hebben geen last van het virus (het lichaam ruimt het dan zelf op), maar bij 10 tot 20 procent van de mensen die besmet zijn, kan het HPV-virus kanker veroorzaken aan mond- en keelholte, baarmoederhals, anus en de geslachtsorganen.

De doelgroep op Texel betreft volgens de GGD op het moment 1.080 jongvolwassenen. "Net als de jongere doelgroep - die de vaccinatie krijgt aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma - hebben zij twee prikken nodig om zich te beschermen tegen HPV-kanker." Voor de eerste prik kunnen de Texelse jongvolwassenen een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl. Ze zijn vervolgens welkom op 9 maart op een afgesproken tijdstip tussen 15:30 en 18:00 uur. "Kunnen de genodigden niet op 9 maart, dan kunnen zij een afspraak maken voor vaccinatie in Den Helder." Voor de tweede prik komt de GGD later dit jaar opnieuw naar Texel. De datum wordt later bekendgemaakt. De twee prikken uit de HPV-vaccinatie voor jongvolwassenen tot 26 jaar zijn volgens de GGD dit jaar nog gratis. Tussen de twee prikken zit minimaal zes maanden.