Wat ik zeggen wou

'Pechgeneratie' 


Op 21 februari 2023 is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen, dat alle studenten vanaf het volgend studiejaar weer een basisbeurs ontvangen. Toevallig vallen mijn kinderen allebei in 'de pechgeneratie'. De jongste gaat waarschijnlijk dit jaar keurig in vijf jaar twee hbo-opleidingen (PABO-ALO) halen en toch heeft hij, net als zijn broer, een onevenredig hoge studieschuld door het leenstelsel.


Ik snap dat dit wetgeving is en dat hier weinig aan te doen is. Papa zou zeggen: "Een duidelijk gevalletje onbehoorlijk bestuur van de landelijke overheid."


Toch denk ik graag in mogelijkheden. Op Texel doen we het graag op onze eigenwijze manier. We bekommeren ons om elkaar. We weten de krachten te bundelen. Kijk naar het fantastische initiatief van De Krim om medewerkers betaald vrijwilligerswerk te laten doen, de scholierenpas van de TESO of de initiatieven die het (Jong)Texelfonds ondersteunt.


Hoe mooi zou het zijn als jongeren door uren actief te zijn in de zorg (of het onderwijs etc.) of input te geven aan bijvoorbeeld uitvoeringsprogramma's van de gemeente, het verschil met de basisbeurs bij elkaar kunnen verdienen. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Het bevordert het welbevinden en de bewustwording van alle betrokkenen en jongeren kunnen eigen verantwoordelijkheid hierin nemen, waardoor ze gehoord, gezien en gewaardeerd worden.


Dus ik wil graag mijn verantwoordelijkheid nemen en me als vrijwilliger inzetten om samen een passende oplossing te bedenken. Onze jeugd heeft de toekomst. Samen maken we het verschil! Wie doet er mee?


Cintha Stiekema (06-30328467)