Slotdebat verkiezingen provincie op 13 maart in theater Kiekendief

In de theaterzaal van De Kiekendief op De Krim is maandagavond 13 februari traditioneel het slotdebat van de lijsttrekkers van de politieke partijen in Noord-Holland in aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten op woensdag 15 maart.

Het debat begint om 19:30 uur en duurt tot circa 21:30 uur. De zaal is geopend vanaf 19:00 uur. Het debat wordt geleid door Michel Gregoire en Joren Bakker. De organisatie van het debat is in handen van de VVD op Texel die aangeeft zich inhoudelijk niet met het debat te bemoeien. Aan het slotdebat wordt meegedaan door de lijsttrekkers van GroenLinks, ChristenUnie, BBB, VVD, PvdA, SP, CDA, D66 en JA21. Er zijn ook vier gedeputeerden van de provincie aanwezig. 


Het is volgens de organisatie de bedoeling dat het publiek actief betrokken wordt in het debat. Bezoekers worden uitgenodigd zelf stellingen in te leveren waarop de lijsttrekkers moeten reageren. "Dit is een prachtige gelegenheid om naast het raadplegen van de stemwijzer de kandidaten voor Provinciale Staten rechtstreeks te bevragen op hun standpunten." Leerlingen van de OSG worden uitgedaagd om met stellingen te komen voor de politici. "Daarmee kunnen jonge kiezers een stem krijgen en kunnen politici reageren op vragen die voor jongeren van belang zijn." Er wordt ook kort stilgestaan bij de waterschapsverkiezingen die eveneens op 15 maart worden gehouden. De Texelse kandidaten voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Provinciale Staten krijgen daarbij de gelegenheid zich te presenteren.


Voor de politici is de bijeenkomst een goede manier om in contact te komen met de Texelse kiezer. "Voorafgaand aan het debat krijgen ze eerst een bustour over het eiland waarbij ze worden bijgepraat over een aantal zaken waar de provincie een belangrijke rol in heeft. Woningbouw, stikstof, mobiliteit in samenhang met de Noordkop zijn een paar van de thema's."