D66 wil niet langer wachten:

"Windwokkel geen windmolen”

D66 wil vaart maken met het toestaan van kleine oplossingen voor windenergie: de windwokkel. De partij dient daarover in de raadscommissie van woensdag 8 maart een motie in.


D66: “Wij zijn al jaren voorstander van het gebruik van onze grootste potentiële energiebron: wind. In de huidige tijd van klimaatverandering en torenhoge energieprijzen kunnen we er niet meer omheen: windenergie moet dé kans krijgen op ons eiland. Nog jaren wachten is niet wenselijk en niet uit te leggen.” De Texelse democraten zetten de voordelen op een rij:

“Bij de combinatie zonnepanelen en windwokkel is uitbreiding van het stroomnet vaak niet nodig. In verhouding zijn kleine windmolens veel productiever per vierkante meter dan zonnepanelen. Texel heeft wind in overvloed. Wind en zon vullen elkaar het jaar rond vaak goed aan. Op deze manier kan dat voor een grote groep haalbaar en betaalbaar worden (vooral nu de salderingsregeling mogelijk wordt afgebouwd). Er zijn meerdere kleuren en vormen, zodat de windwokkel niet hoeft op te vallen in de omgeving. Ze zijn nagenoeg geluidloos en kleinschalige opwek levert doorgaans geen problemen qua draagvlak en is mede daardoor snel te realiseren.”

"We kunnen dit gewoon doen zonder dat de afspraken die de coalitiepartijen hebben gemaakt gebroken worden (de coalitie heeft afgesproken een burgerberaad te houden over het energievraagstuk, red.). Een windwokkel is namelijk bij lange na geen windmolen."

D66 roept b en w op een 'kaderstellende avond' te houden met de gemeenteraad over kleine windmolens en windwokkels op Texel, als opmaat naar een uitgewerkt raadsvoorstel, dat in het derde kwartaal 2023 aan de raad kan worden voorgelegd.

Onder de petitie 'Tesselaars voor de wind' (op petitie.com) van Cor van der Knaap staan inmiddels vijfhonderd handtekeningen. Hij zoekt vrijwilligers.