Vincent Lap bij de toekomstige bloemenweide, met een adoptiecertificaat voor de Texelse Courant.
Vincent Lap bij de toekomstige bloemenweide, met een adoptiecertificaat voor de Texelse Courant. Foto: Eva Groot

Eigen bloemen bij Lap

Minimaal 1.000 vierkante meter aan inheemse bloemen verrijst deze lente op het land van Vincent Lap aan de Rommelpot. Met zijn bedrijf Tuinderij Texel biedt hij deze vierkante meters met een- en meerjarige bloemen aan ter adoptie.

Wie adopteert, krijgt een adoptiecertificaat én mag komen plukken. Met zijn initiatief ("Ook leuk als cadeau!") wil Lap landbouwgrond (op rendabele wijze) inzetten ten behoeve van de zwarte bij en daarmee de biodiversiteit. 


"De agrarische sector is veel in het nieuws: de landbouw is grootschalig en eentonig. In lijn daarmee horen we steeds vaker dat het niet goed gaat met de biodiversiteit. Als boer kun je ervoor kiezen om bij te dragen aan de biodiversiteit - agrariërs hebben namelijk veel oppervlakte land en dus een grote invloed - maar wat hier financieel tegenover staat, is niet voldoende voor de continuïteit van het agrarische bedrijf. Monocultuur levert veel meer op", vertelt Lap. Waarom dan toch een flink stuk van het perceel inzaaien met een duur, inheems bloemenmengsel? "Particulieren die het milieu hoog in het vaandel hebben, willen wel, maar hebben de invloed niet. Noem het idealistisch, maar ik wilde het graag proberen. Ik hoop op veel animo, zodat ik straks het hele perceel in kan zaaien."


De rest van het stuk grond aan de Rommelpot zaait Lap in met een standaard kruidenrijke akkerrand en een 'rustgewas', zoals haver, om bodemleven zo min mogelijk te verstoren. De rustgewassen wisselt Lap af met narcissen- en tulpenbollen. "Agrarische natuur", aldus Lap. "Dat is het mooist. Als je je perceel gebruikt voor één gewas, dat één bloeiperiode heeft, dan is er voor insecten maar één keer iets te halen. Bovendien: hoe diverser de begroeiing, des te diverser ook het bodemleven. Verschillende wortels trekken verschillende bacteriën en schimmels aan; daar komen verschillende insecten op af."


De jonge boer zaait het stuk veld over pakweg een maand in met een inheemse bloemenmengsel. "Het voordeel van vroeg zaaien, is dat het onkruid nog relatief beperkt is. In het zadenmengsel zit altijd wel een aantal planten die al bij de eerste zonnestralen ontkiemen en zo het zonlicht voor het onkruid wegnemen." Vanaf 'meimaand, bloeimaand' kunnen bezitters van een vierkante meter dan komen plukken van hun eigen bloemen, óf van het naastgelegen plukveldje. De redactie kreeg uit handen van Lap het eerste adoptiecertificaat.


Meer informatie over het initiatief van Lap is te vinden op tuinderijtexel.nl.