Team Kwis Ollegaatje aan het werk in De Hof in De Koog.
Team Kwis Ollegaatje aan het werk in De Hof in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

"We hebben als team een missie met elkaar"

Opengeklapte laptops en wat lekkers op tafel, telefoons in de hand en vooral het nodige overleg met elkaar om tot antwoorden op de vragen te komen.

Het gaat er gedreven aan toe bij team 'Kwis Ollegaartje' in dorpshuis De Hof in De Koog. Een stuk of tien Texelaars hebben zich er verzameld om mee te doen aan de Teamkwis Texel. Verspreid over de ruimte zitten meerdere groepjes die zich elk over een deel van het honderd pagina's dikke kwisboek buigen. "Op deze manier kun je nog eens rustig bellen met iemand", vertelt teamcaptain Isabella Schutte. 


Dertig teams van elk circa tien personen bogen zich over een honderd pagina's dik kwisboek met tal van vragen en opdrachten die de Lions onder aanvoering van Bart de Vries hadden opgesteld. Dat varieerde van vragen over Texel tot algemene vragen en diverse soorten doe-opdrachten. De kwisboeken moesten om zes uur worden opgehaald bij Garage Rentenaar in Den Burg, waarna de teams tot eind van de avond de tijd hadden om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. 


Bij team 'What is in a name?' zitten de deelnemers in de loop van de avond verspreid over meerdere groepjes in huis aan de Burgerhoutstraat om antwoorden op de vragen te vinden. "We hebben geleerd van de vorige keer", vertelt teamcaptain Jeske Tjepkema. "We hebben vooraf al met elkaar gegeten, zodat we vanaf zes uur meteen met een gevulde maag konden beginnen." Eenzelfde patroon bij team 'BSC Lunette' aan de Beatrixlaan. "We zijn om vier uur bij elkaar gekomen", vertelt teamcaptain Vincent van der Velde, "Iedereen heeft lekkere hapjes meegenomen en daar komen we de avond wel mee door." Ieder team blijkt een eigen strategie om zover mogelijk door het kwisboek heen te komen. Bij 'BSC Lunette' zit het team bij elkaar aan tafel en is Vincent - die iets verderop zit - de sluitpost die ook meteen voor eten en drinken zorgt. Het team van de VVV - gevestigd in het eigen VVV-kantoor - is verdeeld in tweetallen die achter de computers bezig zijn. Daar worden openstaande vragen op één plek verzameld om later in de avond nog eens naar te kijken.


Een deur verderop is het team 'De Webjongens' volop in touw. Ook verdeeld in groepjes, en met een missie, zoals Rachel Kruk het verwoordt. Het team was in 2019 winnaar van de eerste Teamkwis en heeft een titel te verdedigen. De bokaal van 2019 is tijdens de kwis aanwezig in de werkruimte, daar is sinds 2019 zorgvuldig op gepast. Bij maritiem- en juttersmuseum Flora is het bij team 'Aangespoeld' eveneens een drukte van belang. Hier liggen alle vragen en opdrachten op tafel, zodat iedereen wat kan pakken. Er hangt een gezellige sfeer, maar het is eveneens doorwerken met elkaar. Dat geldt ook bij team 'Oud en Nieuw' aan het Schilderend. Het team is volgens Cobie Daalder niet echt met een vooropgezet plan begonnen, maar met de gezelligheid zit het goed. Bij team 'Hemmerkooi' aan de Hemmerkooi is later op de avond in de huiskamer te voelen dat er al een paar uur wordt gezwoegd op de vragen. Hier eveneens meerdere groepen aan tafels die zoekend dan wel bellend antwoorden aan het zoeken zijn. 


De komende weken kijken de Lions de antwoorden na. Zaterdag 18 maart wordt de uitslag bekendgemaakt. Het inschrijfgeld voor de kwis en de opbrengsten van de sponsoring is voor goede doelen. De nummers één, twee en drie en de nummer laatst bepalen waar een deel van de opbrengsten naartoe gaat.