Manon Dobber: "Als ik de drukte even zat ben, zijn het bos, het strand en De Nederlanden mijn achtertuin om de rust op te zoeken."
Manon Dobber: "Als ik de drukte even zat ben, zijn het bos, het strand en De Nederlanden mijn achtertuin om de rust op te zoeken." Foto: Mennofoto

"Doet me goed gast te kunnen helpen"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Manon Dobber. Ik woon in De Koog met Babs, mijn golden retriever-pup van dertien weken oud. Ik ben samen met mijn broer Chris trotse eigenaar van Dobber Outdoor. We hebben het geluk gehad op Texel op te kunnen groeien doordat onze ouders, beiden niet van Texel afkomstig, elkaar hier eind jaren zestig ontmoetten. Ze hebben destijds de sprong gewaagd om te wonen en werken op Texel. Het is hen gelukt en uiteindelijk hebben ze de winkel van hun toenmalige werkgever in 1986 kunnen overnemen. Die winkel runnen Chris en ik nu met veel plezier. Daarnaast zit ik in de sectie Retail van de TOP en in het bestuur van de TOV; een inspirerende groep ondernemende dames.


Wat is het mooie aan werken in een familiebedrijf?

Het is ontzettend fijn om met de mensen van wie je houdt, samen een bedrijf te runnen en te laten groeien. Chris en ik hebben Dobber Outdoor in 2011 overgenomen van onze ouders. Die overgang ging heel vloeiend en ook na de overname hebben ze nog lang met veel plezier meegeholpen, zowel voor als achter de schermen. Het is fijn dat we op hen terug konden vallen als dat nodig was. Nu, gericht op de toekomst, is het mooi om te zien dat mijn twee neefjes, Kick van 11 en Luck van 8, ook al graag hun bijdrage leveren. Ze komen regelmatig producten rechtzetten of oud papier klein maken. Mijn schoonzus houdt zich bezig met de webshop en website die binnenkort online gaan.


En aan werken in een outdoorwinkel?

We verkopen in onze winkel kleding, badkleding, laarzen, kampeerartikelen, strandartikelen, vliegers, speelgoed, en ga zo maar door. We hebben een groot en gevarieerd aanbod en daarmee ook klanten van jong tot oud. Het ene moment reken je een jas af, het volgende moment adviseer je iemand over een luchtbed. Die diversiteit in bezigheden op een dag maakt dit werk zo leuk en verfrissend. Bovendien is het mooi om te zien dat klanten blij met een product van ons de winkel uitlopen of als je bijvoorbeeld een kampeerder hebt kunnen helpen na stormschade. Met een nieuwe tentstok of een goed stel houten haringen kan hun vakantie dan doorgaan. Dat doet me goed.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Uiteraard lekker wandelen met Babs, maar ik doe ook graag leuke dingen met mijn neefjes, zoals zwemmen op De Krim. Ik spreek regelmatig af met vrienden en kijk vaak series met mijn schoonzus.


Wat heb je met pony's?

Ik vind het prachtige dieren. Vanaf mijn twaalfde tot een jaar of zeven geleden heb ik altijd pony's gehad. Sinds mijn laatste pony is overleden, heb ik er helaas niet meer de tijd voor gehad om deze liefhebberij weer op te pakken.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Vriendelijk, gastvrij, behulpzaam en ondernemend.


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is?

Het eilandgevoel en de betrokkenheid van de bewoners onderling. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind dat het voor jonge mensen makkelijker zou moeten zijn om op het eiland te kunnen blijven of na een studie terug te kunnen komen. Huisvesting is lastig te verkrijgen en bovendien erg duur. En hoe mooi zou het zijn als ouderen ook echt oud zouden kunnen worden in hun eigen dorp. Bijvoorbeeld door kleinschalige woon-zorgcomplexen in eigen dorp wanneer ze niet meer zelfstandig thuis zouden kunnen wonen.


Wat is je favoriete plek op Texel?

De Koog is echt mijn dorp. Ik woon hier al mijn hele leven en geniet van de diversiteit die ons dorp biedt. Er is een gevarieerd aanbod aan winkels, restaurants, terrassen en strandpaviljoens. Als ik de drukte even zat ben, dan zijn het bos, het strand en natuurgebied De Nederlanden mijn achtertuin om even de rust op te zoeken. Dit lukt ook prima in het hoogseizoen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De mantelzorgers, de mensen in de zorg en voor mij specifiek het team van Lekker Tuus. Na het plotselinge overlijden van onze moeder werden Chris en ik de mantelzorgers van onze vader. Dit was zwaar, maar samen met Lekker Tuus hebben wij ervoor kunnen zorgen dat hij tot zijn overlijden thuis heeft kunnen blijven wonen. Geweldig om te zien met hoeveel aandacht, zorg en liefde dit kleine team met cliënten omgaat. Wat een toppers zijn dit!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Zonder het toerisme zou Dobber Outdoor, en vele bedrijven met ons, niet kunnen bestaan. Het seizoen is in de laatste jaren veel breder geworden en er zijn het hele jaar door toeristen die Texel bezoeken. Hierdoor kunnen veel bedrijven het jaar rond open blijven. Maar ik geniet stiekem ook van de rustigere periode in de maanden januari en februari.

 

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dan nog steeds in goede gezondheid en met veel plezier het leven te leiden dat ik nu heb, maar dan met iets meer vrije tijd.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Annemieke Zijm. Zij is één van de medewerkers van Lekker Tuus die twee keer per dag mijn vader kwam verzorgen. Na zijn overlijden ben ik haar uit het oog verloren, maar ik ben haar nu weer tegengekomen bij de puppycursus, doordat zij ook een golden retriever-pup heeft.