Rector Corrie Setz, Ashanti Gibbs, Bloem van Beusekom en TESO-directeur Cees de Waal.
Rector Corrie Setz, Ashanti Gibbs, Bloem van Beusekom en TESO-directeur Cees de Waal. Foto: Jeroen van Hattum

"Prachtig om mee te kunnen met internationale reis van tallships"

Ze kijken er beiden naar uit en hebben er veel zin in. OSG-leerlingen Bloem van Beusekom (15) en Ashanti Gibbs (19) gaan begin juli mee met een internationale reis van tallships van Den Helder naar de Engelse havenstad Hartlepool.

De twee zijn winnaar van een wedstrijd die op de OSG was uitgeschreven voor deelname aan de internationale vaartocht met tientallen tallships. Bloem en Ashanti krijgen de beschikking over twee kaarten die TESO voor Texelse jongeren te vergeven had. Vrijdag kregen zij officieel van TESO-directeur Cees de Waal te horen dat ze de winnaars waren. Er hadden zich in totaal vijftien leerlingen van de OSG voor de reis aangemeld. 


Ashanti en Bloem sprongen ertussen uit door hun enthousiasme. Bloem haar moeder (Charlotte Königel) is fervent zeilster en die vonk is op haar dochter overgesprongen. Ashanti wil bij Defensie gaan werken en wilde daarom eveneens graag in aanmerking komen voor de vaartocht. Bij haar valt de appel eveneens niet ver van de boom: haar vader was vroeger beroepsmilitair. De twee kijken ernaar uit om een week lang met een internationaal gezelschap (jongeren tussen de 15 en de 25 jaar) mee te doen aan de Tall Ships Races, zoals de zeiltocht officieel heet. Dat wordt dan aan boord van één van de tientallen tallships die van 29 juni tot en met 2 juli voor Sail Den Helder 2023 in de haven van Den Helder liggen. Na vertrek uit de marinestad wordt koers gezet naar Lerwick (Shetland Islands), Fredrikstad (Noorwegen), Arendal (Noorwegen) met uiteindelijk de aankomst in het Engelse Hartlepool.


Volgens Bloem en Ashanti worden onderweg met elkaar diverse activiteiten ondernomen en de meevarende jongeren dragen verantwoordelijkheid voor het zeilschip waar ze op zitten. Dat betekent onder meer zeilen zetten, sturen, op uitkijk staan, navigeren en zorgen voor de maaltijden. Opzet is dat ze daarmee niet alleen een avontuurlijke reis maken, maar om in de praktijk ook bezig te zijn met samenwerken, communiceren, uitdagingen aangaan en doorzetten op de momenten dat het even tegen kan zitten. 


Sail Den Helder is momenteel bezig om tweehonderd jongeren te werven voor de reis naar Hartlepool wat een jongere €999,- kost (met eten en terugreis). Bloem en Ashanti gaven aan zich ervan bewust te zijn dat ze dat gekregen hebben. "Dat is prachtig om op die manier zo'n reis te kunnen maken."