Stacaravans Kaap Noord op het terrein aan de Vuurtorenweg.
Stacaravans Kaap Noord op het terrein aan de Vuurtorenweg. Foto: NH Nieuws

Geen personeelschalets Kaap Noord, VVD: "Meten met twee maten"

Mike en Desire Pellen van strandpaviljoen Kaap Noord bij paal 33 krijgen van de gemeente geen toestemming om stacaravans voor personeel op hun terrein te plaatsen. Geen huisvesting betekent dat het lastig wordt om hun paviljoen, onder het licht van de vuurtoren, nog draaiende te houden.


Mike exploiteert het paviljoen aan de Vuurtorenweg samen met zijn echtgenote Desire. Naast vaste medewerkers zijn ze afhankelijk van seizoenpersoneel. “Op een drukke zomerdag lopen hier vijfentwintig mensen op de werkvloer. In totaal heb ik jaarlijks ongeveer zeventig mensen nodig”, vertelt Mike aan NH Nieuws.

Voor huisvesting van seizoenpersoneel hebben Mike en Desire een perceel aan de Vuurtorenweg ('Kamp Noord') gekocht. Daar stonden drie stacaravans, wat ze hebben uitgebreid naar tien. "Deze worden enkel en alleen gebruikt voor het huisvesten van het eigen personeel en op geen enkele manier toeristisch ingezet", vertelt Mike. Op advies van de gemeente dienden ze een principeverzoek in voor de onderkomens van het personeel. Maar ze kregen nul op het rekest. De reden: het terrein heeft de bestemming 'wonen en tuin'. Daarop zijn geen extra mogelijkheden voor het huisvesten van personeel toegestaan.

Mike: "Maar we hebben deze mensen keihard nodig. Heel Texel heeft te kampen met een tekort aan personeel. Huisvesting is dan wel noodzakelijk, want anders kunnen ze niet komen."

De VVD stelt over deze kwestie vragen aan het college. "Nu is de huisvesting van personeel in het algemeen een groot probleem op Texel. Met name tijdens de zomermaanden, of eigenlijk in het seizoen dat steeds breder wordt."

"Het college en daarmee de gemeente horen zich maximaal in te zetten voor medewerking en samenwerking met ondernemers, zoals dit in andere eerdere gevallen wel is gebeurd." Hiermee doelt de VVD met name op een terrein aan de Krimweg, waar een paviljoenhouder wél personeelscaravans mag plaatsen. Volgens de VVD lijkt er met twee maten te worden gemeten. 

De VVD wil weten waarom de gemeente in de ene situatie wél en in de andere niet meewerkt. De suggestie om woningen aan te kopen voor seizoenpersoneel vindt de VVD geen oplossing voor deze en andere vergelijkbare situaties op het eiland. Vraag is of het college deze opvatting deelt. De VVD vraagt het college op "constructieve wijze" in overleg te gaan met Kaap Noord om vóór de start van het seizoen tot een oplossing te komen.