De boomsingel rond het voormalige voetbalveld in Oudeschild wordt gekapt, er komen huizen.
De boomsingel rond het voormalige voetbalveld in Oudeschild wordt gekapt, er komen huizen. Foto: Jacob Keijzer

Boomsingel 'Skillerveld' gekapt voor huizen

Vooruitlopend op de nieuwbouw op het voormalige voetbalveld in Oudeschild is deze week de boomsingel gekapt.


De nieuwe woonwijk in Oudeschild krijgt de naam 'Skillerveld'. Die naam is aangedragen door de dorpscommissie ter ere van het voormalige voetbalveld.

Op het terrein aan de Trompstraat komen 39 woningen, waaronder twintig sociale huurwoningen van Woontij, zogeheten rug-aan-rugwoningen. Verder veertien rijwoningen, vier twee-onder-een kap en één vrijstaande woning. Binnen het plangebied zijn 62 parkeerplaatsen voorzien, waarmee wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernormen.

Tender gestart

De gemeente en Woontij zoeken een geschikte partij voor de realisatie van 129 woningen in de vier woningbouwlocaties: Den Hoorn (De Siep, oude Drijverschool), Oudeschild (Skillerveld, zie kaartje), Oosterend (Jacob Daalderstraat) en De Cocksdorp (verlengde Schipper Boonstraat). De tender voor deze vier projecten is op 18 januari gestart. Van de 129 woningen zijn er 87 grondgebonden sociale huurwoningen en 42 grondgebonden betaalbare koopwoningen. Het bouwrijpen- en woonrijp maken wordt gedaan door de gemeente en begint in Oudeschild naar verwachting deze zomer. De gemeente draagt de grond voor de sociale huurwoningen over aan Woontij.

De verhouding sociale huurwoningen en koopwoningen is 70/30. In Oudeschild is dat ongeveer 50/50. Een nadrukkelijke wens van de dorpscommissie, die door de gemeente is gehonoreerd, ook doordat er in de andere dorpen naar verhouding wat meer sociale huurwoningen komen.

Brandhout

Op aandringen van de dorpscommissie blijven de stammen na het kappen van de boomsingel rond het veld in het dorp als brandhout. Daarvoor hadden zich maar liefst 51 gegadigden uit het dorp gemeld. Spelbreker is echter het iepenprotocol, op grond waarvan het iepenhout niet mag worden verbrand. Het neemt een flinke hap uit de hoeveelheid brandhout. Het restant dat wél de kachel in mag, wordt zaterdag op het veld verdeeld onder de gegadigden.

Afbeelding