De kleur van het Texelse landschap


Er is zo veel te vertellen, zo ontzettend veel belangrijk. Waar de één zich druk maakt over een veranderend klimaat, houdt een ander zich vooral bezig met de continuïteit van onze veerdienst en de ontwikkelingen op toeristisch vlak; het cultuuraanbod; de groeiende zorgvraag en haar realistisch haalbare aanbod; de ontwikkelingen in het onderwijs en overige sociale voorzieningen op ons eiland.

De afgelopen maanden zijn een rollercoaster geweest voor het TOP-bestuur. Als voorzitter van TOP - met een nieuwe leden- en dossiermanager en een vernieuwd bestuur - is er een stortvloed van vragen, uitnodigingen initiatieven en gesprekken op gang gekomen. Heel erg fijn, want dit betekent dat TOP ertoe doet. Iedereen benadert ons vanuit een persoonlijk perspectief, vanuit een eigen visie op het eiland en veelal met een collectieve maatschappelijke gedachte. Met de synergie op het eiland zit het bij veel dingen wel goed; soms moeten we elkaar alleen even weten te vinden en aan elkaar verbinden.

Het Texels Ondernemers Platform is als belangenbehartiger en verbinder dé plek voor ondernemend Texel (van eenmanszaak, zzp'ers en verenigingen tot grote ondernemingen) om probleemstellingen of zorgen aan te kaarten. Vaak kan een zorg al worden ondervangen voordat het een probleem wordt. Dit door gezamenlijk overleg, achtergrondinformatie of het doorverwijzen naar het juiste loket. Schroom niet om zorgen, uitdagingen, en initiatieven te delen en neem contact op met ledenmanager Renate Smidt via renate@top-texel.nl.

Samen de grootste werkgever

TOP is de grootste werkgever op het eiland: met 900 leden vertegenwoordigen wij duizenden werknemers op het eiland. Die hier met ons wonen, werken en recreëren. Samen kleuren wij het landschap.

De rol van de werkgever is door de jaren heen verschoven van 'iedereen die economische activiteiten ontplooit met winstoogmerk' tot maatschappelijke verantwoorde ondernemer. Als coach, recruiter, huurbaas, vraagbaak en ontwikkelaar van onder meer vrijetijdsvoorzieningen als de bioscoop; de organisator van evenementen; cultuur en scholing.

Het is een rol die vaak aansluit bij de ambities en drijfveren van de ondernemer. Juist die gedrevenheid is een welkome toevoeging voor een levende economie. En dan mag er kritiek zijn op de soms iets out-of-de-box-gedachte over ontwikkelingen. Maar het is fijn als er een dialoog wordt gevoerd en er samen beleid wordt gemaakt.

Komt een ondernemer met plannen voor ontwikkeling? Schiet ze niet meteen af, kijk naar de toegevoegde waarde. Deze ondernemer is onderdeel van de economie en springt in op een gemis of een gat dat hij/zij ervaart binnen onze economie. Dit staat veelal boven het devies ‘er zelf beter van worden’. Het is een misvatting dat ondernemers vaak alleen iets doen om daar alleen zelf beter van te worden.

Een maatschappelijke bijdrage

Om de maatschappelijke bijdrage van werkgevers te vergroten, houdt TOP vanuit haar secties dit jaar diverse workshops, masterclasses en symposia. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor werknemers. Zo worden er uit naam van de Texel Academy en Braintality 'mindhacktrainingen' georganiseerd voor werknemers die met humor en plezier in het werk gasten, klanten en cliënten willen dienen. Een blij gezicht, een leuk antwoord, een blije gast, klant of client: het kleurt het eiland in gastvrijheid en wooncomfort.

De boodschap? Ook de ondernemers kunnen het niet alleen. Wij hebben alle Texelaars nodig. Ja, we moeten het samen doen, al kunnen we die zin bijna niet meer horen. Scholier, gast, inwoner, zorgverlener, agrariër en ondernemer, samen kleuren wij onze eigen woon-, werk- en leefomgeving.


Marianne Langeveld

Voorzitter Texels Ondernemers Platform