Vergunningplicht

bijenhouders in APV

Een vergunningplicht voor bijenhouders om te zorgen dat het voortbestaan van de Texelse zwarte honingbij niet in gevaar komt. Dat voorstel doet het college aan de raad nu is gebleken dat vervoersverbod niet goed is te handhaven.


Tot nu toe is erop Texel voor het houden van bijen geen vergunning nodig. Op Terschelling ook niet; op andere Waddeneilanden wel. Voorstel is om de vergunningplicht op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze en andere wijzigingen staan op de agenda van de raadscommissie op woensdag 8 maart.

Aanleiding is de slepende kwestie over een imker die er van wordt beschuldigd het verbod om bijen naar Texel te vervoeren te hebben overtreden. Uit onderzoek door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) zou blijken dat de bijen van deze imker geen zuivere Texelse zwarte honingbijen zijn. Dit kan volgens de NBV alleen zijn ontstaan door vervoer van een ander soort koninginbijen naar Texel. De zwarte honingbij is zeldzaam en de NBV spant zich in om deze unieke soort op Texel zuiver te houden. Hiervoor is de Texelse afdeling van deze vereniging in 2021 onderscheiden met een erespeld.

De gemeente legde de betreffende imker een dwangsom op, maar trok deze in toen de Bezwaarschriftencommissie het bezwaar gegrond verklaarde. Om de zuiverheid van zwarte bijen in de toekomst te kunnen waarborgen, willen b en w het vervoersverbod uitbreiden met een vergunningstelsel. Dit artikel in de APV is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk bestuur van de NBV. De vergunning wordt niet verleend als het voorbestaan van de zwarte bij in gevaar komt. 

Rechtszaak

De vergunningplicht gaat gelden één jaar nadat de gewijzigde APV bekend is gemaakt. Beleidsregels stelt het college later op, in overleg met de NBV afdeling Texel.

Het bestuur van de plaatselijke bijenhoudersvereniging vindt dat een goede ontwikkeling. Het betekent dat alle bijenhouders op Texel, ook de huidige, een vergunning moeten. De NBV heeft zeventien leden en daarnaast zijn er nog twee of drie geen lid. Het betekent ook dat de bijenhouder waarmee de NBV een geschil heeft, moet aantonen dat zijn volken zuivere Texelse zwarte honingbijen zijn. Overigens is het laatste woord over dit conflict nog niet gezegd. De NBV heeft de kwestie aan de rechter voorgelegd. De zaak moet nog voorkomen.

Verbod stoken in openlucht

Andere wijziging in de APV betreft het verbod vuur te stoken in de openlucht. Dit wordt iets aangescherpt. Er gold namelijk een uitzondering voor terrashaarden en vuurkorven. Die uitzondering wordt geschrapt voor het strand, de duinen, bossen en natuurgebieden. Reden is dat vuurkorven ook een reëel brandgevaar opleveren in genoemde gebieden en daarom beter helemaal verboden kunnen worden.