Ali Smit tijdens het verdedigen van het doel van Texel Futsal.
Ali Smit tijdens het verdedigen van het doel van Texel Futsal. Archieffoto: Willem Sangers

Texels tintje voor keepersploeg van nationaal zaalvoetbalteam

Na ongeveer tien minuten in de eerste helft was het dinsdagavond zover: keeper Alexander 'Ali' Smit mocht plaatsnemen onder de lat van het Nederlands zaalvoetbalteam bij de interland tegen Duitsland.

En daarmee maakte Smit zijn debuut als keeper bij Oranje Futsal. Hij speelde tien minuten in de eerste helft en hij pakte de eerste tien minuten van de tweede helft. De rest van de interland werd gekeept door Manuel Kuijk (FC Eindhoven Futsal), al jarenlang de vaste keeper van Oranje Futsal. Smit zelf is achteraf bescheiden over zijn debuut, maar hij kijkt terug op een goede wedstrijd waarin hij zijn kunnen kon inbrengen voor het nationale team.

Smit werd eind januari geselecteerd door de bondscoach. Die nodigde toen vier keepers uit voor een trainingsstage. Na afloop daarvan werd Smit opgenomen in de nationale selectie. Hij is ook geselecteerd voor de komende wedstrijden van Oranje Futsal tegen Kosovo en Oekraïne, twee wedstrijden die meetellen in het streven van Oranje om mee te doen aan het WK zaalvoetbal. Of Smit daar ook in meespeelt, is afhankelijk van de keuzes van bondscoach Miguel Andrés Moreno.

De keepersploeg krijgt een niet te missen Texelse tint; de bondscoach heeft naast Manuel Kuijk en Ali Smit ook Mika Spigt (JO-19) als derde keeper opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen Kosovo. Mika is een zoon van Pascal Spigt en speelt bij FC Marlène in Heerhugowaard. Smit is de tweede Texelaar die nu op internationaal niveau zaalvoetbal heeft gespeeld. De eerste is Sanne Brand, die in 2018 haar debuut maakte bij de vrouwen van Oranje Futsal. Sanne, die ook bij FC Marlène speelt, heeft tot nu toe dertien interlands op haar naam staan.

De oefeninterland die Oranje Futsal dinsdagavond in Zeist speelde, was ter voorbereiding op de komende wedstrijden tegen Kosovo en Oekraïne. Nederland begon aanvankelijk sterk, kwam op een voorsprong van 2-0, maar legde het in de tweede helft af tegen de ervaring van het Duitse team. Die ploeg heeft acht professionele spelers, die al meerdere jaren samen spelen. Oranje verloor de wedstrijd tegen Duitsland uiteindelijk met 3-4. De kwalificatiewedstrijd tegen Kosovo is op vrijdag 3 maart en wordt uit gespeeld. De wedstrijd tegen Oekraïne wordt op woensdag 8 maart thuis in Nederland gespeeld.