Jennifer Smit levert de maaltijdbox van Uitgekookt af bij een klant.
Jennifer Smit levert de maaltijdbox van Uitgekookt af bij een klant. Foto: Eva Groot

Uitgekookt: in vier minuten een verse, gezonde maaltijd op tafel

Terwijl Nederlanders steeds meer gaan bewegen - de sportschoolabonnementen liegen er niet om - groeit ook het aantal burgers met obesitas nog altijd gestaag. We zijn druk en kiezen snel voor makkelijk: als avondeten een pizza, een patatje, kant-en-klare soep of een opwarmmaaltijd vol zout en conserveringsmiddelen. Maaltijdbezorger Uitgekookt biedt een gezond alternatief voor deze 'snelle hap' en tovert bij jou thuis in vier minuten een gezonde, verse en uitgebalanceerde maaltijd op tafel. 


De missie van Uitgekookt: heel Nederland steeds gezonder laten eten. Het bedrijf gaat verder dan waar bijvoorbeeld Hello Fresh stopt: in plaats van een box met ingrediënten en een recept, ontvang je de maaltijden kant en klaar. Na vier minuten opwarmen in de oven of magnetron staat er een volwaardige, gezonde maaltijd op tafel. Zo snel kan de pizzakoerier niet rijden en is de patat niet uit het vet. Uitgekookt is niet alleen ideaal bij tijdgebrek (denk: werk, sport, kinderen, sociale activiteiten), maar ook voor wie bijvoorbeeld niet kán of wíl koken, of eens iets anders wil eten dan het eigen geroutineerde menu.

Van kraampje tot 250.000 klanten

Uitgekookt vindt z’n oorsprong in 1830, als kraampje langs de weg bij een boerenbedrijf in Kampen. Het kraampje werd in de loop der jaren doorontwikkeld tot groentewinkel; de laatste generatie – de huidige eigenaar Johan – maakte een keukentje in de winkel. Daar kregen ze in de omtrek lucht van: Johan werd ingehuurd bij kleine evenementen voor de catering. Toen ging het balletje pas echt rollen. Er bleek behoefte aan bezorging van versbereide maaltijden. Eerst alleen in Kampen, maar het bedrijf breidde al snel uit. Uitgekookt is nu marktleider in verse kant-en-klaarmaaltijden, met meer dan 250.000 klanten. Zo bezorgt Uitgekookt sinds deze week zelfs twee keer per week op Texel.

Van stamppot tot Mexicaans

Via de website van Uitgekookt kan wekelijks worden gekozen uit maar liefst 24 verschillende maaltijden. Hollands, Italiaans, Mexicaans, Oosters, met of zonder vlees of vis en in drie verschillende portiegroottes: er is voor ieder wat wils. Gewoon stamppot met een gehaktbal, het chiquere stoofpeertjes met rollade, of juist een Mexicaanse gratin. Wat wel voor alle gerechten geldt, is dat ze met verse ingrediënten bereid zijn door chef-koks. Geen fabriekshap, dus. Elke week staan er twee maaltijden op het menu die zijn samengesteld door tv-kok Rudolph van Veen. En ook niet geheel onbelangrijk: voedingsexperts houden een oogje in het zeil bij de samenstelling van de gerechten, zodat zeker is dat er een uitgebalanceerde en gezonde maaltijd op tafel verschijnt.

Bezorging aan huis

Op Texel bezorgt Uitgekookt op maandag en donderdag, tussen 16:00 en 20:00 uur. De Texelse Jennifer Smit bezorgt over het hele eiland. "Ik kom zo overal", vertelt ze. "Het is ontzettend leuk om bij iedereen even een kort praatje te maken. En het is natuurlijk een top-initiatief: mensen zijn blij als je voor de deur staat." Ook bezorger op Texel worden? Kijk op 

uitgekookt.nl/werken-bij en solliciteer!

De minimale afname is twee maaltijden. De maaltijden zijn vijf dagen houdbaar in de koelkast: zo kun je de hele week lang vers van Uitgekookt eten. Invriezen kan natuurlijk ook. Uitgekookt proberen? Bij de eerste bestelling kun je een proefpakket met vier maaltijden bestellen voor €25,-. Meer op uitgekookt.nl.