Het leefstijlprogramma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken.
Het leefstijlprogramma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken. Foto: Diëtist en leefstijl

Een gezonde leefstijl maakt het leven leuker

"We werken hier vaak met kleine doelen, die realistisch zijn. Een gezonde levensstijl gaat ook voor een groot deel om bewustzijn. Het gaat namelijk niet alleen om gezond eten en bewegen, maar ook om goed slapen, ademhalen en ontspanning." Dat stelt Tamara Zijm van Diëtist en Leefstijl. 

We spreken de diëtist in de nieuwe vestiging die ze onlangs geopend hebben aan de Wilhelminalaan. Het is een aanvulling op de ruimte die ze al gebruiken bij Therapie Wolf aan de Jonkerstaat. "Hier hebben we echt ons eigen plek en dat geeft ons meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor het verder uitrollen van het GLI-programma. GLI staat voor 'Gecombineerde Leefstijlinterventie'. Op Texel heeft meer dan vijftig procent van de bewoners overgewicht en dit aantal neemt alleen maar toe. Samen met instanties als Coöperatie Kern Gezond Texel willen we ervoor zorgen dat dit percentage fors naar beneden gaat. Veel mensen willen er wel wat aan doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Dan is de GLI een prachtig handvat."

Op de website wordt het GLI-programma helder uitgelegd: "Het leefstijlprogramma is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Dit doe je niet alleen, dit doen we samen! Met persoonlijk voeding- en leefstijladvies helpen onze leefstijlcoaches jou in twee jaar tijd stap voor stap op weg. Je krijgt één op één coaching en daarnaast bieden we leerzame en vooral gezellige leefstijlworkshops aan. Met thema’s over gezond eten, bewegen, ontspanning en slaap."

Tamara legt uit: "Iedereen wil gezond zijn, maar niet iedereen lukt het om de juiste stappen daarvoor te zetten. We zouden elkaar daarbij moeten helpen. Fruit op de werkvloer, ga eens met elkaar wandelen in de pauze, ga samen sporten. Motiveer elkaar om kleine stapjes te zetten. Maar via het GLI-programma zijn er ook leuke workshops over bijvoorbeeld het maken van een gezond ontbijt en het leren lezen van etiketten op voedingsmiddelen. We hebben hier laatst met een aantal deelnemers een kookworkshop georganiseerd. Hartstikke gezellig en lekker. Er is heel veel te winnen op Texel, zonder dat iedereen allemaal te grote stappen hoeft te zetten. Ontspanning is broodnodig, maar kan ook zitten in het kijken van een televisieserie. Dat is dus ook niet per se slecht. Het draait om bewustzijn en balans."

Met de GLI willen ze bij Diëtist en Leefstijl op een laagdrempelige en leuke manier de strijd aangaan met overgewicht. "Door deze locatie kunnen we bijvoorbeeld ook kruidenbakken aanleggen, waarvan we de oogst voor de thee en de workshops Koken zonder pakjes en zakjes kunnen gebruiken. Het is niet zo dat wij dit alleen doen, er zijn veel meer instanties bezig met bewustmaken van een gezondere leefstijl en die een hele mooie toevoeging zijn op de GLI, denk daarbij ook aan de buurtsportcoaches en de apotheek. Het is mooi dat er initiatieven als Kern Gezond Texel zijn, met het meerjarige programma Gezond Texel 2030."

Geheel vergoed

Het GLI-leefstijlprogramma wordt geheel vergoed zonder eigen risico voor iedereen met een BMI boven de 25. Mensen die vragen hebben of vrijblijvend kennis willen maken, kunnen gewoon eens bellen, via tel. 0223 234577. Of stuur een berichtje via de website leefstijl-programma.nl.