De gezellen met hun diploma's.
De gezellen met hun diploma's. Foto: JMJ Ambachtsatelier

'Gezellen' beëdigd

Milou Raymont, Odin Spruijt, Thomas Middag, Hugo Middag en Julia de Wit van de Young Metalworkers Texel-groep, werden zaterdag beproefd met een meesterstuk in metaalbewerking in het JMJ Ambachtsatelier en beëdigd tot gezellen.

De jongeren, 8 tot 15 jaar oud, eindigden zaterdag hun opleiding met een meesterproef en een expositie van hun metaalcreaties. Tijdens de proef werden zij getoetst op hun kennis, techniek en vaardigheden, zowel praktisch als theoretisch, in metaalbewerking. Hierbij namen zij supertrots hun gezellendiploma in ontvangst.

De kinderen volgden een traject Ambacht & Metaal via ACT!, onderdeel van het project IJslands Model van de gemeente Texel. Zeven weken lang zijn ze in de leer geweest volgens de meester-gezellenmethode, waarin zij diverse technieken hebben geleerd in metaal op ambachtelijke wijze: koperslaan, handgraveren, emailleren, boren, knippen, buigen, vijlen, zagen, ontwerpen en projectontwikkeling.

Vakdocent en meestergraveur Jacqueline Jimmink van JMJ Ambachtsatelier geeft, op eigentijdse wijze, in haar eigen atelier lessen in creatieve metaalbewerking aan Texelse kinderen. Zij biedt de lessen aan in de vorm van naschoolse activiteiten in samenwerking met gemeente Texel. Ook verzorgt ze cursussen voor volwassenen. Een impressie van de lessen staat op YouTube (JMJ Ambachtsatelier Texel).

Op 7 maart starten in JMJ Ambachtsatelier nieuwe cursussen, voor zowel kinderen als volwassenen. Het cursusaanbod staat op acttexel.nl (gratis voor Texelse kinderen) of jmjambachtsatelier.nl.

Voor volwassenen is het mogelijk zich in te schrijven voor de praktijkcursus Brons (basis). Dit is een korte cursus die bestaat uit vier lessen van twee uur. Hierin wordt de cursist meegenomen in de wereld van de metaalbewerking en het ambacht op creatieve wijze waarin techniek, creativiteit en ambacht zich verenigen op speelse maar professionele manier. Wie zich vóór 1 maart inschrijft en de kortingscoupon in de advertentie van deze krant inlevert, ontvangt eenmalig 10 procent korting op de praktijkcursus (start: dinsdag 7 maart, van 10:00 tot 12:00 uur of van 19:00 tot 21:00 uur).