Het levenstestament is een belangrijk instrument om de regie in eigen hand te houden.
Het levenstestament is een belangrijk instrument om de regie in eigen hand te houden. Foto:

Op tijd met elkaar in gesprek over de dood

Een dierbare die overlijdt. Het komt niet altijd onverwacht, maar vaak overvalt het de nabestaanden en blijkt dat er vooraf weinig over is gepraat. Texel Samen Beter (TSB) belegt dinsdag 21 maart in Stayokay een avond om dit thema bespreekbaar te maken.

Belangrijk doel van de avond is om met elkaar gedachten uit te wisselen en openingen te bieden om thuis een gesprek over dit beladen thema toegankelijker te maken. Want de dood gaat doorgaans met veel emoties gepaard.


Joost de Veer, bestuurslid van TSB: “Ervaring leert dat de dood ons in veel gevallen overvalt en dat er (te) weinig met toekomstige nabestaanden van te voren eens over is gepraat.”


Hij vervolgt: “Niet ieder overlijden gaat heel plotseling. Maar ook dan is het goed om van tevoren, als er eigenlijk niets of nog niet veel aan de hand is, er eens over te praten. Wat wil een ieder: begraven, cremeren, orgaandonatie of voor de wetenschap?”


Belangrijke vraag is volgens hem ook: hoe ziet men een levenseinde voor zichzelf, bijvoorbeeld in geval van kanker, COPD, hartfalen?


Ook voor wie voor een ingrijpende operatie staat, een dagje ouder wordt en lichamelijk of geestelijk achteruitgaat, is het belangrijk. Dan is het goed eens na te denken over wie je belangen behartigt als je het eind nadert en je dit zelf niet meer kunt doen. Zo houd je zelf de regie en worden de zaken volgens jouw wensen geregeld. 


Het advies luidt: praat op tijd over wie je belangen behartigt als je dit zelf niet meer kunt en over de dood.


De aanwezigen gaan onder leiding van Joost de Veer en oud-huisarts Ad Waverijn het gesprek aan.


Voor uitleg en vragen over de juridische zaken, zoals over het maken van een levenstestament, is er ook iemand van Notariskantoor Hoogerheide. Huisarts Jacqueline Dros biedt handvatten over hoe zo’n gesprek kan worden gevoerd.


Anne Zegers van 'Lekker Tuus' en Luciette van Hezik, initiatiefnemer van de avond, vertellen over hun eigen ervaringen delen en hoe zij in door praktische werkzaamheden met de noodzaak van dit onderwerp worden geconfronteerd.


Iedereen die interesse heeft in het onderwerp, ook wie geen lid is van Texel Samen Beter, is welkom op de avond. Aanvang 20:30 uur, inloop vanaf 20:00 uur.