De sfeer in de tot atelier en praktijkruimte omgebouwde stolpschuur is ondanks de grote ruimte knus en prettig.
De sfeer in de tot atelier en praktijkruimte omgebouwde stolpschuur is ondanks de grote ruimte knus en prettig. Foto: Eigen foto

"De oplossing zit al in de mensen zelf"

"Pijn is vervelend, maar doet ook groeien. Maar wanneer pijn blijft, wordt het lijden." Dat stelt Annelies van Nieuwmegen van Nieuwe Zin, praktijk voor counseling en coaching Pontweg 16 nabij de boot.

Annelies legt uit wat ze doet met Nieuwe Zin. "Het is een samenwerking. Ik help mensen die vastlopen. Het oplossen begint bij de persoon zelf, maar dat lukt ze niet altijd zelf. Veranderen doe je door anders om te gaan met het probleem. Het lichaam heeft zelfhelende krachten. Fysiek weten we dat allemaal, maar ook met mentale problemen is dit het geval. Alleen weten we soms niet waar die oplossing in onszelf ligt. Daar help ik bij."

Gevoel

Annelies vervolgt: "Soms is er in het verleden iets gebeurd, maar heb je dit diep weggestopt. Neem iemand die vroeger door een hond gebeten is en sindsdien met een ruime bocht om honden heenloopt, omdat het trauma zelf nooit is aangepakt. Dit hoeft helemaal niet bewust te gaan. Een persoon voelt zich naar, maar weet niet waarom. Het is een blauwe plek die je niet ziet, maar die je wel voelt."

Belangrijk bij Annelies haar behandelingen is dat het doel centraal staat. "Het is dus belangrijk om dat doel eerst samen te bepalen. Soms zitten mensen gevangen in gewoontes waar ze niet uitkomen. Verandering kan ook eng zijn. Ook vinden mensen het vaak spannend om te erkennen dat ze vastlopen. Onthoud dat je nooit de enige bent."

Begeleid naar nieuwe zin

Annelies heeft veel ervaring met het coachen van mensen in diverse branches. In 2019 rondde ze haar opleiding aan de Nederlandse Academie voor psychotherapie in Amsterdam af. "In de periode dat ik als loopbaancoach werkte, sprak ik vaak met mensen die vastzaten in hun ontwikkeling. Je helpt dan een cirkel te doorbreken. Dat doet soms pijn. Het heeft raakvlakken met het werk dat ik nu doe, alleen gaat het nu om een breder perspectief. Ik begeleid mensen naar nieuwe zin in het leven; zich weer zo te voelen zoals zij dat graag willen. Ik help bijvoorbeeld mensen met onverwerkte rouw, een burn-out, mensen met lichamelijke onverklaarbare klachten en mensen met gevoelens van eenzaamheid of een gebrek aan zelfvertrouwen."

Aanpak op maat

Annelies werkt met een zogenoemde integratieve aanpak. "Dit betekent dat jij centraal staat en niet de methode. Tijdens de sessies houd ik rekening wat aansluit bij jou als mens.” Ze zet hierbij verschillende technieken in, zoals gesprekstherapieën, creatieve methodieken en interventies gericht op trance. Annelies: "Soms zet ik beeldende interventies in om zichtbaar te maken wat er in je binnenwereld leeft en afspeelt. Dit kan door met verf en krijt te werken, of door klei te gebruiken. Zo kleide iemand hier onlangs met haar ogen dicht een zakje. Zonder dat ik richting had gegeven. Ze sprak: 'Wauw, dit is een zakje en past in mijn hand. Hierin zitten al mijn problemen, terwijl ik het gevoel had dat ze zo groot waren.'"