Afbeelding
Foto: Stefan Krofft

Reclamefoto's en -video bij Krofft Visuals

Spelen met licht, reflectie, kleur en achtergrond. Je onderdompelen in een creatief proces. Met een team een eerste idee uitwerken tot eindproduct. Stefan Krofft praat met passie over de werkzaamheden voor zijn bedrijf Krofft Visuals. Hij levert bedrijven het hele pakket aan reclamefotografie en -video: van productfotografie (basis en high-end) tot sfeerbeelden van een zaak of portretten van werknemers. Een mooi overzicht van zijn werk is te vinden op zijn vernieuwde website: krofftvisuals.com. Sinds twee jaar is Stefan TOP-lid; hij besloot zich onlangs aan te sluiten bij het sectiebestuur van de dienstverlenende tak. Waarom? “TOP houdt ons scherp.”

Stefan kwam al vroeg met fotografie in aanraking: “Mijn vader houdt van fotograferen. We hadden thuis kasten vol dia’s. Hij maakte foto’s van landschappen, details, kiekjes, van alles. Ik ging graag met hem mee op pad om zwart-witfoto's te maken. En daarna ontwikkelen en afdrukken in onze eigen doka. Magisch vond ik dat!” 

Van basis tot high-end

In 2011 schreef Stefan zich in bij de KvK en begon voor zichzelf als zelfstandig fotograaf. Core business van Krofft Visuals is reclamefotografie. In zijn studio aan de Gravenstraat maakt hij onder meer productfoto’s. Zowel basis als high-end fotografie. “Voor basis-productfotografie, die doorgaans voor webshops wordt gebruikt, zijn een blanco achtergrond, goed gebalanceerd licht en consistente belichting eigenlijk genoeg. De kleuren moeten kloppen en het product moet mooi uitkomen, daar draait het om.”


High-end productfotografie (voor reclame en advertenties) is de echte uitdaging: “Daar komt veel meer bij kijken, zoals styling en set dressing. Het moet de klant echt verleiden het artikel te gaan kopen. Daarnaast moet je weten wat licht doet, wat reflectie doet: het is een soort natuurkunde. Daar experimenteer ik graag mee. Zo heb ik een lanceerapparaat gefabriceerd dat met behulp van veren en een elektromagneet dingen de lucht in schiet en de flitsers en camera activeert als er iets langs een laserstraal vliegt zodat het product op de foto als bevroren in de lucht hangt. Een goede high-end foto kost soms wel een dag om te maken: je begint met een plan, verzamelen wat je nodig hebt, de set opbouwen, de foto maken, onvoorziene problemen oplossen, nog meer foto's maken, weer aanpassen, net zo lang tot alles klopt. En dan nabewerken.” 

Creatief proces

Ook met video houdt Stefan zich inmiddels al enkele jaren bezig. "Bewegend beeld wordt steeds belangrijker voor bedrijven: voor een website of voor social media. Het verhalende en filmische vormt voor mij de uitdaging en vind ik het leukst om te maken. Ik ben niet zo van standaard: er moet een 'ziel' in zitten. Samen een verhaal bedenken, uitwerken: van concept naar eindproduct.”

Behalve voor commerciële productfotografie, is Stefan ook te boeken voor bedrijfsreportages, interieurfotografie, video’s en portretten in de studio of op locatie. Ook voor fotobewerkingsklussen (bijv. oude foto’s optimaliseren en Photoshopwerk) ben je bij Krofft Visuals aan het juiste adres. “Alleen event- en partyfotografie doe ik niet meer, dat is niet te regisseren: in die tak van sport ben ik een héél slechte fotograaf”, lacht Stefan.


Meer over Krofft Visuals in 'Ondernemer uitgelicht' op top-texel.nl.