Arjan Witte en brouwmeester Tom van der Veen (rechts) proosten op Texels 0.0.
Arjan Witte en brouwmeester Tom van der Veen (rechts) proosten op Texels 0.0. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Skuumkoppe 0.0 ‘mijlpaal in het bestaan van de Texelse Bierbrouwerij’

Algemeen

Een mijlpaal in het bestaan van de Texelse Bierbrouwerij. Skuumkoppe 0.0, het eerste volledig alcoholvrije speciaalbier. Zaterdag 25 februari kan iedereen het vanaf 12:00 uur proeven op de Groeneplaats

Vertrekpunt voor de brouwers was de populaire Skuumkoppe. “Tijdens het brouwproces zijn we samen met een smaak- en geurspecialist, op zoek gegaan naar de juiste receptuur. Zo hebben we gekeken naar de smaken die zo kenmerkend zijn voor Skuumkoppe”, vertelt brouwmeester Tom van der Veen.

Trouw aan de oorsprong

Al een jaar of vijftien houdt Van der Veen zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe bieren, maar dit keer werd de lat wel erg hoog gelegd. “Bij deze zoektocht stonden we voor de uitdaging een alcoholvrij speciaalbier te creëren dat niet alleen qua geur- en smaakbeleving, maar óók qua kleur en troebeling dichtbij de originele Skuumkoppe komt.” 

Vol van smaak, met subtiele hints van karamel en abrikoos, en heeft een romige, licht zoete afdronk

Tot voor kort werkt hij bij Heineken, sinds drie weken is hij brouwmeester bij de Texelse. “De Texelse Bierbrouwerij had de supervisie over het volledige brouwproces, waardoor de kwaliteit en identiteit van het Texelse speciaalbier zijn gewaarborgd. Bij Skuumkoppe 0.0 zijn we trouw gebleven aan de oorsprong van het succes, de ingrediënten en de brouwwijze van De Texelse Bierbrouwerij.”

Smaaksessies

Een jaar werkte hij aan het nieuwe bier. Een langdurige en intensieve zoektocht, waarbij ingrediënten werden getest, gist werd toegevoegd, smaken gecombineerd, prototypes de revue passeerden, gist  en vele smaaksessies werden gehouden. Eerst in klein comité en gaandeweg steeds groter. Net zolang tot het eindproduct naar ieders tevredenheid was. 

Het resultaat is een karaktervol alcoholvrij donker tarwebier, gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. “Vol van smaak, met subtiele hints van karamel en abrikoos, en heeft een romige, licht zoete afdronk. Een bier, bijzonder en toegankelijk, net als Texel zelf. Een verfrissend en dorstlessend bier dat bij ieder seizoen en elk moment past.”

Traditie

“Het alcoholvrije speciaalbier smaakt bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met lichte gerechten met bijvoorbeeld vis, maar ook bij een lekkere salade en Texelse schapenkaas. Het donkere alcoholvrije tarwebier is gebrouwen volgens Texels recept en in de beste Texelse traditie, met liefde voor het eiland.”

Skuumkoppe 0.0 is een bijzondere toevoeging aan het royale assortiment speciaalbieren van De Texelse Bierbrouwerij. Een mijlpaal ook, want het is het eerste alcoholvrije Texelse bier. “Alcoholvrij is één van de snelst groeiende biercategorieën en dat is in de afgelopen jaren alleen maar in een stroomversnelling gekomen. Zo geeft sinds corona maar liefst één op de acht bierliefhebbers aan dat alcoholvrije opties belangrijker zijn geworden”, vertelt Arjan Witte, marketingmanager van de Texelse Bierbrouwerij.

Er is meer werk aan de winkel voor de brouwers van de Texelse. Witte: “We zijn het aan onze stand verplicht om regelmatig met een nieuw biertje te komen.” Van der Veen denkt al aan een lekker zomerbiertje. “Voor de zomer willen we met een goed festivalbier komen.”

Proeven

Bij de introductie van Skuumkoppe 0.0 zaterdag staat op de Groeneplaats een Vuurtorenbar waar iedereen het alcoholvrije biertje voor het eerst kan proeven. Dan is het ook verkrijgbaar bij de horeca op het eiland. Vanaf de tweede week van maart is het speciaalbier in het hele land als fles (30 cl) in de supermarkt te koop en ook verkrijgbaar in de horeca aan de overkant.