Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Niet forceren, yoga is geen wedstrijd”

Algemeen Gezond & Fit

“Ik doe fanatiek aan hardlopen en paardrijden en merk dat dit zorgt voor korte spieren. Yoga zorgt ervoor dat mijn spieren lang en gewrichten soepel blijven, zodat ik nog lang kan blijven paardrijden.”

Het is een gesprek met een deelnemer aan één van de yogalessen bij Ilona de Bruijn van yogastudio Mano Maya. Vanuit De Waal verhuisde haar studio vorig jaar naar een prachtige rustieke plek aan de rand van het duingebied aan de Ruigendijk nabij De Koog, uitkijkend op de Korverskooi. Op uitnodiging van Ilona komt hoofdredacteur Job Schepers een les meedoen. Dat hij geen enkele ervaring met yoga heeft, is geen probleem. “Iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau, je hoeft hier niet te ‘presteren’.” Job schrijft er het volgende verslag over.

Niet competitief

De les is een uitstekende manier om je even een uur af te sluiten van de alledaagse beslommeringen

Het nieuwe yogacentrum is prachtig en Ilona benadrukt vooraf dat ik vooral niet moet forceren. Ik neem me voor dit te proberen, maar ook yoga zie ik als een sport. En sport betekent voor mij mezelf uitdagen, bovendien wil ik niet onderdoen voor de andere deelnemers in deze les. Ik kom er al snel achter dat ik mijn ambities moet laten varen. De dames yogaën al een langere periode en blijken een stuk leniger dan ik. De enige in de yogaruimte die zich hier druk over maakt, ben ikzelf. Van een competitieve sfeer is geen enkele sprake. We zijn met een groep, maar ieder doet de oefening op eigen niveau. 

Verkorte spieren

Ik heb een plaatsje achter in de hoek gekozen, zodat ik rustig kan afkijken tijdens de oefeningen. We beginnen de les liggend, de aandacht wordt verlegd naar het lichaam en de ademhaling. Terwijl Ilona ons uitnodigt om onze aandacht naar de voeten te brengen, denk ik in eerste instantie ‘waar heeft die vrouw het over?’ Maar een moment later merk ik dat ik me bewust word van mijn voeten, ze zijn warm en ik voel ze tintelen. 

Hoewel het frustreert dat ik niet dezelfde lenigheid heb als mijn groepsgenoten, laat ik me niet ontmoedigen

Ondanks het focussen, gaat het niet helemaal vanzelf. Maar de combinatie van ademhaling en de bewegingen hebben wel degelijk resultaat. Waar andere deelnemers in de spreidstand hun tenen kunnen aanraken, zit dat er bij mij niet in. “Forceer vooral niet. Het kan helpen om je knieën te buigen. Probeer je rug niet te rond te maken”. 

Hoewel het frustreert dat ik niet dezelfde lenigheid heb als mijn groepsgenoten, laat ik me niet ontmoedigen. Ik heb door het trainen van korte sessies met relatief veel gewicht in de sportschool korte spieren. Yoga zou voor mij ook een goede aanvulling zijn. Er zijn onderdelen tijdens de les die mij beter afgaan, met mijn core balans blijkt bijvoorbeeld weinig mis. Dit kan minder gezegd worden van mijn algehele hand-oog-coördinatie. Ik merk dat het mij veel concentratie kost om de tegendraadse bewegingen tussen armen en benen soepel uit te voeren. 

Yoga brengt ook bewustwording. “Soms zijn mensen zo geconcentreerd, dat ze vergeten door te ademen, of zijn mensen zich niet bewust van de spanning die ze vasthouden”, vertelt Ilona als we staan na te praten. Tijdens de les, die een uur duurt, is mij al opgevallen dat ik mijn kaak in opperste concentratie behoorlijk strak gespannen heb. Ilona maakt je door middel van aanwijzingen hier ook regelmatig op attent, zonder naar een individu te wijzen. “Wees je bewust van je adem, merk op of je kaak ontspannen is.”

Hoewel sommige oefeningen ook lichamelijk pittig zijn, merk ik dat ik in het uur tot rust kom. De setting werkt voor mij. Er klinkt kalmerende muziek op de achtergrond, de bewegingen zijn rustig en de sfeer is relaxed, zonder dat het een zweverig gehalte krijgt dat ik - en ik denk meer mannen met mij - er vaak opplak(ken). Ik vraag aan Ilona of er vooral vrouwen naar de lessen komen. 

“Ja, maar ik heb ook wel een aantal mannen in de groepen. Wie weet ontstaat er in de toekomst nog een groep voor mannen. Iedereen heeft zijn eigen reden om aan yoga te beginnen, dus of je nou man of vrouw bent dat maakt niet uit. We zijn allemaal gebaat bij ontspanning. Wees open-minded en laat je verrassen door de positieve effecten van yoga.” 

In een uur hebben we een combinatie gehad van lichamelijke beweging, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Ik merk de rest van de dag een bepaalde energie in mijn lichaam. En de spierpijn die ik had van de ‘benendag’ een dag eerder in de sportschool is door het bewegen ook zo goed als weg.

Eenmaal terug op het kantoor, vraagt een collega of ik helemaal zen ben en het antwoord hierop is ja. De yogales is een uitstekende manier om je even een uur af te sluiten van de hectiek van de alledaagse beslommeringen. Ik ben er ook van overtuigd dat het een goede aanvulling zou zijn op mijn bezoeken aan de sportschool. Ik moet toegeven dat het mij ook meer ‘een vrouwending’ leek, maar dat het toch wel tijd is om af te rekenen met dit stigma.

Yogastudio Mano Maya

Yogastudio Mano Maya is gevestigd aan Ruigendijk 27 nabij De Koog en biedt yoga aan iedereen. “Of je nu wel of geen ervaring hebt met yoga. Er is geen bepaalde standaard. Iedereen kan yoga beoefenen op zijn eigen manier, tempo en intensiteit”, stelt Ilona op haar website yogastudiomanomaya.nl. Ilona werkt in kleine groepen en geeft zowel ‘s ochtends en ‘s avonds les. Mensen die vragen hebben, kunnen meer informatie vinden op haar website of bellen met Ilona via tel. 06-29608051.