Mensen van de dagbesteding van De Waerden.
Mensen van de dagbesteding van De Waerden. Foto: De Waerden

Op de drempel van de pastorie

Algemeen Gezond & Fit

Afgelopen zomer is er een nieuw terras ontstaan voor de pastorie in de Kogerstraat in Den Burg. Het is het terras van Waerdevol, dagbesteding op Texel. Hier werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan hun eigen doelen in een week- en dagprogramma. Voorheen heette deze locatie De Mengel. Waerdevol is een onderdeel van De Waerden. 

Bij Waerdevol worden er binnen met de hand originele ansichtkaarten gemaakt, maar er wordt ook naar muziek geluisterd, muziek gemaakt, gezongen, gesport en gegeten. Door deze manier van samenzijn en samenwerken, begeleidt de dagbesteding de deelnemers in hun dag- en weekritme. “Samen kijken we naar hun activiteiten en de mogelijkheden om die activiteiten een succes te kunnen laten worden”, laat De Waerden weten. “Dat heeft weer een positief effect op het dagelijks leven van de deelnemers.”

Een gouden vondst

Vorige zomer was er binnen de dagbesteding behoefte aan een buitenplek, die er tot nu toe niet was. Edda Bakker (persoonlijk begeleider bij De Waerden) en Siety Visser (begeleider) hebben samen met de pastorie van de doopsgezinde kerk het terras bedacht. En het was een gouden vondst. 

“Als het zonnetje maar een beetje schijnt, wordt het terras opgezet. Er wordt koffie gedronken en de verhalen van de dag worden gedeeld. Daarna start iedereen aan zijn eigen dagprogramma. Het blijkt niet alleen een gezellige plek te zijn voor deelnemers, het is een heel sterk sociaal punt geworden waar er makkelijk contact gemaakt wordt met voorbijgangers. Het is zelfs zo dat als er een stoel vrij is, mensen een spontaan kopje koffie wordt aangeboden. Op deze manier wordt er ook extra aandacht gegeven aan de ansichtkaarten die gemaakt en verkocht worden. Uiteraard wordt aan het eind van de dag alles weer keurig opgeruimd. Dan helpt iedereen mee”, vertelt Edda. 

Laagdrempelige dagbesteding

Een gewoon leven, dat willen we allemaal. Maar soms gaat het gewone leven niet vanzelf. En heeft iemand begeleiding nodig. De Waerden geeft die begeleiding. Elke dag weer. Samen met de deelnemers van de dagbesteding gaan we aan de slag, om te ontdekken wat er voor hen nodig is. Deze vorm van laagdrempelige dagbesteding draagt eraan bij dat iemand zich niet alleen voelt. En dat deelnemers nuttige activiteiten leren en om dingen te doen voor zichzelf en anderen. Nu maar hopen dat het dit jaar net zo’n mooie zomer wordt als vorig jaar!