De twee monumentale bomen aan de Achtertune/Wierstraat, die inmiddels zijn gekapt.
De twee monumentale bomen aan de Achtertune/Wierstraat, die inmiddels zijn gekapt. Foto: Google streetview

Heeft bezwaar maken tegen kappen monumentale bomen wel zin?

Een bezwaarschrift tegen een verleende kapvergunning blijkt geen opschortende werking te hebben. Dat bleek vorig week in Oosterend. Daarvoor blijkt ook een voorlopige voorziening te moeten worden aangevraagd. GroenLinks stelt er vragen over aan het college van b en w. 


Voor twee monumentale honderdjarige essen aan de Wierstraat/Achtertune was op 4 januari een kapvergunning aangevraagd. Deze werd ook verleend. Een deskundige had vastgesteld dat de bomen “niet meer te redden waren”. 


Vorige week woensdag zijn de bomen gekapt. Dat gebeurde precies op de laatste dag dat er bezwaar tegen de vergunning konden worden ingediend. Er waren twee bezwaren ingediend. Maar een bezwaar heeft geen opschortende werking, de kap kan alleen uitgesteld (of afgeblazen) als een voorlopige voorziening wordt aangevraagd en verleend.

Het kappen van een boom wordt in de overheidsvoorlichting expliciet benoemd als voorbeeld voor een voorlopige voorziening. De kosten hiervoor zijn voor burgers €184,- voor en voor een rechtspersoon € 365,- (exclusief juridische bijstand). 

GroenLinks concludeert hierover: “Met andere woorden: als er niet tevens een voorlopige voorziening wordt aangevraagd, is het bezwaar maken tegen een kapvergunning zinloos, want: bij behandeling van het bezwaar kan het bezwaar als 'niet opportuun' worden aangemerkt, aangezien de betreffende boom al verdwenen is/kan zijn.”

GroenLinks stelt het college van b en w hierover een serie vragen:

Zoals welke criteria er gelden voor een kapvergunning (denk aan schaduwwerking, zonnepanelen of in de tuin), welke eisen worden gesteld aan een deskundige die een contra-expertise kan uitvoeren? Is bijvoorbeeld het oordeel van een hovenier die ook de kap uitvoert een deskundige-verklaring"? 

Vraag is ook of er voor gemeentelijke bomen op de monumentale bomenlijst ook een kapvergunning moet worden aangevraagd? 

Is het reëel te veronderstellen dat een bezwaarmaker tegen een kapvergunning weet dat bezwaar maken geen opschortende werking heeft en dat hij zelf een voorlopige voorziening moet aanvragen. Is het zinvol dit bij publicatie te vermelden?

  1. En ten slotte: Is het mogelijk om bij verleende vergunningen die onomkeerbare gevolgen hebben de uitvoering op te schorten indien er bezwaren worden ingediend? (tot na de uitspraak op het bezwaar)

  2. De antwoorden zijn nog niet bekend.