Rijk bereid geld te besteden aan leefbaar houden van eilanden

De Waddeneilanden kunnen €15,5 miljoen van het Rijk tegemoet zien om de leefbaarheid op de Waddeneilanden in de benen te houden.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is bereid het geld toe te kennen via de zogeheten RegioDeal, waarvoor de eilanden vorig jaar gezamenlijk een aanvraag hebben ingediend. De miljoenen moeten ten goede komen aan wonen, werken, leven en recreëren op de eilanden. Volgens de burgemeester van Vlieland, voorzitter van de stuurgroep Programma Waddeneilanden, moet de bijdrage de Waddeneilanden in staat stellen om structurele veranderingen in gang te zetten.

Volgens het samenwerkingsverband De Waddeneilanden van de vijf eilanden, wordt de aanvraag de komende maanden verder uitgewerkt. "Samen met het Rijk wordt bepaald welke concrete doelen en gezamenlijke inzet uiteindelijk opgenomen worden in de RegioDeal. Het streven is dat onze RegioDeal-aanvraag medio 2023 is uitgewerkt tot een RegioDeal in de vorm van een convenant. In het convenant worden ook de afspraken voor de looptijd van de RegioDeal vastgelegd." De rijksbijdrage en het sluiten van de RegioDeal zijn nu nog onder voorbehoud van overeenstemming tussen alle betrokken partners waaronder het Rijk en de provincies Noord-Holland en Friesland.

De eilanden hebben maandenlang gewerkt aan de aanvraag voor de RegioDeal. Ze hebben er zelf negen miljoen euro voor opzij gezet. Minister Bruins Slot kwam er in augustus 2022 voor naar Terschelling om zich in het Waddengebied zelf te verdiepen in de specifieke problemen van de eilanden. Een paar jaar geleden waren de eilanden via de RegioDeal ook in de race voor miljoenen van het Rijk, maar die aanvraag werd begin 2020 afgewezen.