LTO: kijk meer naar mobiliteit om drukte van toerisme te beheersen

De Texelse afdeling van LTO Noord is bezig met een zienswijze op het ontwerp-paraplubestemmingsplan Verblijfsrecreatie, dat momenteel ter inzage ligt.

Dat liet LTO-voorzitter Arnold Langeveld weten tijdens de jaarvergadering van de land- en tuinbouworganisatie. Volgens LTO benadert de gemeente het begrip 'drukt' niet op de juiste manier, waardoor er een vertekend beeld ontstaat. Volgens LTO moet er veel meer gekeken worden naar de mobiliteit op het eiland en is dat een sleutelwoord in de wijze waarop met de drukte van toeristen moet worden omgegaan. LTO pleit wat dat betreft voor meer parkeergelegenheid voor auto's en fietsen en voor meer aandacht voor de buitendorpen.


Langeveld kaartte aan dat de landbouw wellicht niet meteen de eerste partij is waar aan gedacht wordt bij toerisme, maar hebben landbouw en toerisme wel het nodige met elkaar te maken. "We hebben meer dan veertig leden met kamperen bij de boer en diverse leden met een bed and breakfast." Voor beide takken van verblijf zijn nieuwe regels op komst om de ontwikkeling van het toerisme op het eiland in de hand te houden. Daarnaast is er binnen de verbrede landbouw aandacht voor de afzet van lokaal gemaakte producten bij gasten op het eiland. LTO gaf aan bezig te zijn met een juridisch goed dichtgetimmerde zienswijze. Het ontwerp-paraplubestemmingsplan ligt tot en met maandag 13 maart ter inzage.

 

Langeveld deed tijdens de jaarvergadering van LTO een oproep aan de leden om te blijven werken aan verbinding. De agrarische sector heeft het niet makkelijk door verschillende problematieken die onrust veroorzaken, maar het is volgens de LTO-voorzitter zaak dat de sector zich niet gaat verliezen in een negatieve grondhouding. "Gemiddeld hebben we een goede welvaart en wordt hier geen oorlog gevoerd. Laten we vooral ook kijken naar wat er wel goed gaat. En hopelijk kunnen we de vlag straks weer met trots goed om laten wapperen. Ik hoop van harte dat we dat straks weer doen."