Siem van Tatenhove en Conradine de Reus aan het werk om de rotstuin van Texel Natuur Goed.
Siem van Tatenhove en Conradine de Reus aan het werk om de rotstuin van Texel Natuur Goed. Foto: Gerard Timmerman

Natuur Goed paradijs in wording

"Wat ons voor ogen staat, is een plek creëren waar het prettig toeven is, met veel verrassende eetbare planten, bessen en noten. Maar ook een tuin die past in het Texelse landschap." In notendop het verhaal van de eetbare natuurtuin van Texel 'Natuur Goed'.

De tuin op ’t Bossie aan de Koningsweg in Oosterend is een groen paradijs in wording. Het is de thuisbasis van tuinontwerper en -coach Conradine de Reus en hovenier en duizendpoot Siem van Tatenhove. 

Een paar jaar geleden gingen ze er van start. Op de plek waar een halve eeuw geleden de basis werd gelegd voor het aannemersbedrijf van de familie van Tatenhove. Destijds heerste er volop bedrijvigheid. De rust keerde terug na de verhuizing van het bedrijf. Eerst naar de Maricoweg en later naar Oudeschild. 't Bossie was nadien een kwart eeuw het domein van Siems vader Fer, die er een tuin bestierde. En nu de natuurtuin van Conradine en Siem van Natuur Goed. 

Ze dienden bij de gemeente een principeverzoek in voor de vestiging van het hoveniersbedrijf met mogelijkheden voor ondergeschikte detailhandel en het geven van workshops. De plek heeft de bestemmingen Bedrijf en Agrarisch – Oude land. 

Het hoveniersbedrijf past volgens b en w in het bestemmingsplan. Voor ondergeschikte detailhandel is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor maximaal tachtig vierkante meter. Producten uit het bedrijf of in directe relatie daarmee kunnen verkocht worden. Ook workshops in relatie met het bedrijf kunnen hier plaatsvinden. Dit alles altijd ondergeschikt aan het hoveniersbedrijf. In de tuin ligt het accent op voedselproductie, wat past binnen de agrarische bestemming.

Conradine is tuin- en landschapsarchitect en tuincoach. Ze heeft veel ervaring met natuurbeheer, tuinieren, beheer van de openbare ruimte en het landschap. Ze is graag lekker buiten bezig, maar ook creatief met tuinontwerp en samenwerkend in coaching. "Als ik een tuin ontwerpm, probeer ik in de huid van de opdrachtgever te kruipen en dat te vertalen in het landschap. Wij houden van natuurlijke elementen, eetbare planten en een goede terreinindeling. Diverse stijlen zijn mogelijk. Het moet ook in het budget van de opdrachtgever passen.”

Siem: “Het is belangrijk dat je voor je tuin een totaalplaatje hebt. De elementen in relatie tot elkaar maken het tot een geheel.” 

Een plek creëren waar het prettig en goed toeven is

Conradine: “Tuinbeheer vraagt inzicht en vaardigheden. Die zijn niet altijd bij iedereen aanwezig, maar wel te leren. Als tuincoach kijk ik wat mensen willen bereiken en help hen professioneel te werk te gaan. Uiteindelijk hoef je alleen te leren wat relevant is voor je eigen tuin. Op Texel waait het doorgaans, maar dat hoeft een mooie tuin niet in de weg te staan. Met goede grondbewerking kun je veel compenseren.”

Siem is de man van de praktijk en een duizendpoot. Hij bouwt net zo makkelijk een ruwhouten pergola als dat hij een straatje aanlegt of een boomsingel snoeit. Een ervaren hovenier in hart en nieren die weet wat er komt kijken voor een goed resultaat. “Als je een boom plant, moet je de grond er omheen wel eerst goed omspitten, zodat er geen storende lagen zijn. En zorgen voor goede voeding.”

De tuin van Natuur Goed dient meerdere doelen. Om mensen op ideeën te brengen, om van te genieten en voedsel te verzamelen. Hij bestaat uit meerdere delen, voorin de ontvangst en verderop de eetbare natuurtuin. Ingericht naar het terrein zoals het er ligt, met al z’n glooiingen. Niet teveel ingrijpen in de natuur. Zo mag de stam van een afgestorven berk, een voedingsbodem voor insecten en vogels rustig blijven staan. Siem, wijzend op een jonge boom verderop: “Die heeft nu de ruimte om te groeien.”

Niet te missen is de notenboom die Siems vader er tientallen jaren geleden plantte. De voedseltuin is opgedeeld in allerlei velden, zoals met jostabessen, Japanse wijnbessen en andere vruchtdragende struiken, kruiden en ander planten. Als hovenier heeft Siem ooit geleerd (on)kruid goed te bestrijden. Nu kookt hij met (on)kruid. “In de tuin groeien veel eetbare planten. Denk aan madeliefje en kaasjeskruid. Als ik tijdens een workshop gasten rondleid en naar eetbare planten als zevenblad en brandnetels wijs, dan trekken ze eerst een vies gezicht. Maar als we gaan plukken en er een lunch van maken, zit iedereen er een paar uur later lekker van te eten.”

De tuin in om zelf gerechten te maken. Of kruiden te oogsten om thee van te zetten. Conradine: "Tijdens de workshop staan kennis delen en zelf bezig zijn centraal. Zo ontstaan goede gesprekken en gezelligheid."


Gerard Timmerman