Zussen Lisette, Melanie en Cynthia voor de zaak op de haven.
Zussen Lisette, Melanie en Cynthia voor de zaak op de haven. Foto: Eva Groot

Fietsverhuur bij de boot viert jubileum

Vanaf 2003 stonden vader Harry en moeder Corry aan het roer; inmiddels wordt de zaak – met tegenwoordig ook een dependance in De Cocksdorp – draaiende gehouden door dochters Lisette, Melanie en Cynthia.

De ouders van Lisette, Melanie en Cynthia – Harry en Corry – namen de fietsverhuur op de haven twintig jaar geleden over van Jan Heijne. “Onze vader was bouwvakker, maar voelde aan dat hij dat lichamelijk niet tot z’n pensioen vol zou houden. Toen hij bij de vorige eigenaar Jan aan de Pontweg aan het klussen was, kwam ter sprake dat de fietsverhuur te koop zou komen. ‘Is dat niet wat voor jou?’, vroeg Jan toen. Dat leek m’n ouders wel wat, dus zo geschiedde.”

De heropening was op 1 april 2003. Melanie, Lisette, Cynthia en hun oudere zus Mariëlle, die een jaar later overleed, waren tieners toen hun ouders het bedrijf overnamen. Vrijwel direct liepen ze mee in het bedrijf. Lisette: “’s Zomers draaiden we mee als algemeen medewerkers; later kwamen Melanie en ik jaarrond in het bedrijf te werken. Cynthia sloot zich als jongste later aan, in 2016.” Cynthia: “Na de zwangerschap van mijn oudste wilde ik niet terug naar mijn toenmalige baan. Mijn moeder vroeg waarom ik niet bij de fietsverhuur kwam. Twee vliegen in één klap: zo konden onze ouders een stapje terugdoen.”

Drukke tijden

En dat stapje terug, dat is welkom: “Vroeger was onze vader hier jaarrond elke dag, zeven dagen in de week: we waren dagelijks van 8:00 tot 21:00 uur open”, vertelt Lisette. “Mijn moeder ging twee keer per dag heen en weer vanuit De Cocksdorp: ’s avonds moest ze een tweede keer om tijdens spitsuur – tussen 17:00 en 20:00 uur – de dagverhuur binnen te zetten. Er was één personeelslid in dienst; in het hoogseizoen een extra vakantiekracht. Ze deden bijna alles zelf. Dat waren drukke tijden.”

De zussen maakten de omslag van analoge verhuur naar een digitaal systeem mee. “Daar wilden onze ouders niet aan”, lacht Cynthia. “We kunnen ons allemaal nog voor de geest halen hoe er in het hoogseizoen afgeladen boten aanmeerden en er flinke rijen voor de fietsverhuur ontstonden. Mijn moeder registreerde alles met pen en papier en de bonnetjes erbij. Was de rij eindelijk weggewerkt, dan kwam de volgende boot alweer aan.”

Het nieuwe fietsen

Een andere ontwikkeling in de afgelopen twintig jaar, is de opkomst van elektrische fietsen. “In 2012 begonnen we met twee stuks. Die werden meteen gejat. Eén werd teruggevonden in Den Haag, die ander is nooit meer boven water gekomen.” Ondanks de niet zo voortvarende start, groeide het aanbod aan elektrische fietsen hard. “Inmiddels hebben we er tweehonderd”, vertelt Cynthia. “In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn het meestal niet de mensen van middelbare leeftijd die een elektrische fiets kiezen”, laat Lisette weten. “’Zolang ik zelf kan fietsen..!’, horen we vaak. Juist de jongeren pakken liever de elektrische fiets.” De gewone fiets is nog niet ondergeschikt, maar de dames verwachten dat dit niet lang meer gaat duren.

Was de rij weggewerkt, dan kwam de volgende boot al aan”

Toeristen leren fietsen

“We krijgen zo veel verschillende nationaliteiten op de fiets – zeker na de vermelding in de Lonely Planet in 2016. Dan gingen typische Amsterdam-toeristen voor een dagje naar het eiland. Die kwamen dan laat in de middag van de boot af: “Where is the lighthouse?” en dan wilden ze nog ‘even’ op de fiets heen en weer. ‘Good luck!’, riepen we dan. We hebben Aziaten leren fietsen, op kinderfietsen. En Italianen kunnen alleen fietsen met een handrem, maar omdat ze altijd laat kwamen, waren die dan al op. Dan moesten ze fietsen met een terugtraprem: levensgevaarlijk.”

Drie dames aan het roer

Cynthia is vooral in de werkplaats te vinden, Melanie bestiert de locatie in De Cocksdorp en Lisette ontfermt zich over de administratie. “Cynthia is het meest technisch van ons drieën”, vertelt Lisette: “Klanten kijken regelmatig vreemd op als ze vragen naar de technicus, en Cynthia tevoorschijn komt. Ze verwachten niet dat de tent gerund wordt door drie vrouwen. We zijn allemaal all-round inzetbaar. Daarnaast hebben we drie vaste krachten lopen én nog een stuk of drie seizoenskrachten.” De zoons van Lisette (12 en 13) lopen in drukke tijden al regelmatig mee bij de verhuur. “En in De Cocksdorp komt onze vader nog helpen als het druk is: dat vindt hij prima.” Lisette: “We hebben ons wel afgevraagd of het een goed idee was om met het hele gezin in het bedrijf te zitten: werk en privé combineren is niet altijd slim. Het gaat goed, maar het gaat ook veel over de verhuur. Ook tijdens verjaardagen en in de familie-appgroep.”

Tweede locatie

Sinds 2022 heeft de Fietsverhuur Veerhaven ook een dependance in De Cocksdorp, aan de Vuurtorenweg, bij de woningen van Lisette en Melanie. "Vooralsnog werkten we op die locatie alleen op afspraak, dus voor afhalen of terugbrengen, maar vanaf komend seizoen willen we daar ook vast open zijn. Bijvoorbeeld ideaal voor mensen die hier bij de boot een fiets huren, die kwijt willen in De Cocksdorp en dan te voet over willen naar Vlieland.” Vorig jaar is het bedrijf bovendien gestart met particuliere reparaties. "We halen fietsen op voor reparatie, en brengen ze ook weer thuis”, besluit Melanie.


In het kader van het jubileumjaar organiseren de zussen diverse acties en prijsvragen, zie social media-kanalen Fietsverhuur Veerhaven Texel.

Afbeelding
Afbeelding