Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Twee elektrische deelauto’s naar Texel

Algemeen

Op initiatief van een aantal Texelaars zijn er vanaf 1 maart in Den Burg twee elektrische deelauto’s beschikbaar voor de inmiddels zes huishoudens die zich hebben aangemeld voor een nieuw Texelse deelauto-initiatief (zie dit artikel). De auto’s kunnen gebruikt worden voor korte ritjes op het eiland, maar ook voor dagtochten naar de overkant. “Uiteindelijk zou het samen met het openbaar vervoer een volwaardig alternatief kunnen zijn voor de eigen auto.” 

“Hoewel er twee auto’s naar Texel komen, zijn er op dit moment voldoende gebruikers voor slechts één auto”, laten de initiatiefnemers weten. “Dus er zijn nog meer deelauto-gebruikers nodig. Voor velen zal het even wennen zijn, en voor sommigen onpraktisch. Toch wordt ook een steeds grotere groep zich bewust van de gevolgen van klimaatverandering, en dat is voor hen een reden om de overstap naar de elektrisch (deel)auto te maken. Ook voor huishoudens die nu twee auto’s hebben, kan het een vervanging zijn van één van de auto’s. Dit scheelt vaak ook in de portemonnee.”

“Als je kijkt naar de CO2-uitstoot, is het bijna altijd de moeite waard om over te stappen naar een elektrische auto. Na ongeveer vier jaar, is de benzineauto al ingehaald. Hierbij is ook rekening gehouden met de productie, inclusief die van de accu’s. Daarbij komt dat op de meeste plekken in Nederland, ook op Texel, de stroom uit de laadpalen afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. De grootste milieubelasting zit hem dus vooral in de productie van de auto. Door echter met elkaar een elektrische auto te delen, is de CO2-uitstoot per gereden kilometer nog minder, namelijk slechts 10 procent van een benzineauto in eigen bezit.” 

In de rest van Nederland neemt het gebruik van deelauto’s toe. Zo zijn er nu bijna 100.000 deelauto’s in Nederland, en al meer dan een miljoen geregistreerde autodelers. “Hopelijk blijft het ook op Texel niet bij twee auto’s.”

Voor meer informatie of aanmelden: onzeauto.com/samenslimrijden/texel en autodelentexel@gmail.com.