Afbeelding
Foto: NH Nieuws/ Gerard Witte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Marter in Texelse tuin

Algemeen

Gerard Witte dacht dat hij al een tijd een egel in zijn tuin aan het voeren was. Maar toen hij de camerabeelden terugkeek was hij verbaasd. Het bleek om een marter te gaan. Een primeur voor Texel? Aan mediapartner NH Nieuws doet de bewoner van de Zeebries in Den Burg zijn verhaal.

“Ik denk dat het dier met een vrachtwagen hooi of boomstammen naar Texel is gekomen”, zegt hij. “Ik heb hem ook maar een keer gezien, daarna niet meer.” 

Gelukkig heeft hij de camerabeelden nog, anders hadden ze hem misschien niet geloofd. Hij denkt zelf dat het om een steenmarter gaat. Dit is een zoogdier uit de familie van de marterachtigen. De steenmarter is qua formaat als een huiskat, maar met veel kortere poten. De vacht is asgrauw tot grijsbruin, de oren zijn klein, de ogen zijn donker en hij heeft een kleine snuit met roze neus en donkere snorharen. 

“Het is een roofdier”, zegt Gerard. “Het beest wat op de camera staat is ongeveer zestig centimeter lang met een lange staart.”

Boswachter en televisiepersoonlijkheid Arjan Postma is er zeker van dat het om een marter gaat. “Het is moeilijk te zien”, zegt hij in Lunchroom op NH Radio. “In dit geval lijkt het meer op een boommarter dan een steenmarter.” De boommarter komt volgens Postma vooral voor in de duinen van de provincie. “De steenmarters in het midden en het oosten van het land.”

Postma vindt het een bijzonder verhaal. “De marter heeft de pont genomen of iemand heeft hem meegenomen.” De boswachter verwacht niet dat het dier veel schade aanricht. “Het is een klein beest, daar moet je niet veel van voorstellen. Hij heeft een klein territorium en vangt vooral muizen. Of soms een vogel, dat valt wel mee.”

Ook Pierre Bonnet van Ecomare denkt dat het om een marter gaat. “Als je het echt zeker wilt weten, dan moet je kijken naar de gebitskenmerken of de lengte van de voorpoten.” Het beest op de beelden lijkt volgens hem ook op de Amerikaanse marter. “Deze zou ontsnapt kunnen zijn”, zegt hij.

Lees het volledige verhaal bij NH Nieuws.

De steenmarter kwam woensdagavond ook al even aan de orde in de rondvraag van de raadsvergadering.