Steun raad voor garnalenvissers

De Texelse garnalenvissers kunnen in de ontstane strijd om hu voortbestaan rekenen op unanieme steun van de Texelse gemeenteraad.

Alle politieke partijen in de raad stemden woensdag in met een motie die ze gezamenlijk hadden ingediend. De motie was eerst alleen van VVD en Hart voor Texel, maar na wat overleg kwamen ook de namen van Texels Belang, GroenLinks, PvdA, CDA, D66 en GroenZwart op de motie te staan. De strekking is dat het college alle contacten in Den Haag aanspreekt om het urgente probleem aan te kaarten en bij het ministerie van LNV aandacht vraagt  voor de garnalenvissers. Het college is ook opgedragen gesprekken aan te gaan met garnalenvissers, CIV en de Noordelijke Visserij Alliantie. Bekeken moet worden of in de haven van Oudeschild nog visserij gerelateerde bedrijvigheid doorontwikkeld kan worden en hoe de visserijgemeenschappen vitaliteit kunnen hernemen. Als het nodig is, is er vijftigduizend euro beschikbaar voor het betreffende proces. 

Garnalenvissers op de Waddenzee hebben sinds dit jaar als gevolg van aangescherpte stikstofnormen officieel geen geldige vergunningen meer. Tot 30 september worden ze gedoogd op basis van de verlopen vergunning en dat is weer aangevochten door vijftien milieu- en natuurorganisaties. De kans is groot dat de rechter straks uitspraak moet doen en dat betekent onzekere tijden. Binnen die onzekerheid wordt van de garnalenvissers nog wel verwacht dat zij dikke investeringen gaan doen in andere machines om de uitstoot van stikstof te verminderen.