Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Wandeling door de TESO-geschiedenis


Kosten noch moeite zijn gespaard om van het TESO-paviljoen een unieke Texelse attractie te maken. 

De tentoonstelling biedt een kijkje in heden en verleden van de Texelse veerdienst TESO. Voor de inrichting zijn onder meer attributen vanuit Kaap Skil, waar de oude TESO-tentoonstelling stond, naar Maritiem- en Juttersmuseum Flora overgebracht. 

Nadat de Schulpengat werd verkocht aan een scheepsrecycler, ontstond het idee om het stuurhuis terug te halen naar de plek waar het thuis hoort, namelijk op Texel. Het stuurhuis is gerestaureerd en te zien bij de nieuwste tentoonstelling van Flora. In samenwerking met TESO wordt hier het verhaal van de Texelse veerdienst verteld. 

Een interactieve tentoonstelling waar onder meer scheepsmodellen te zien zijn en waar verhalen met beeld en geluid worden verteld. Bezoekers kunnen een grote replica van de Molengat (de voorloper van de Schulpengat) bewonderen. Deze was jarenlang afgemeerd in Madurodam. Letterlijk hoogtepunt is het voormalige stuurhuis van de Schulpengat, een bijzondere beleving want normaal komen passagiers niet in de stuurhuizen van de TESO-schepen. Vanuit het stuurhuis heeft men een fraai uitzicht op de omgeving en op het museum zelf.

Een expositie voor jong en oud. Speciaal voor kinderen is er een boekje aan de hand waarvan zij door het museum worden geleid. Met virtuele attracties, een maritiem spel, bijzondere kijkgaatjes en allerlei andere belevenissen. 

Het TESO-paviljoen is onderdeel van de totale tentoonstelling van Maritiem en Juttersmuseum Flora, dat het afgelopen jaar 55.000 bezoekers trok. Met het stuurhuis heeft het museum aan de Pontweg er een echte "eyecatcher" bij. Vanuit de verre omgeving torent het boven het landschap uit. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding