Raad wil specifiekere regels voor herplant

Het planten van nieuwe bomen ter compensatie van gekapte bomen op gemeentegrond moet voortaan specifieker aangepakt gaan worden.

Daar heeft een meerderheid in de gemeenteraad woensdagavond op aangedrongen bij het college. Op het moment geldt de regeling dat voor elke gekapte boom op gemeentegrond één nieuwe boom moet terugkeren ter compensatie. Meer mag ook binnen een project als dat mogelijk is.


GroenLinks, Texels Belang, PvdA en D66 hebben het college verzocht meer rekening te gaan houden met omvang, ouderdom en ecologische waarde van bomen die gecompenseerd worden. Idee is dat bijvoorbeeld een esdoorn met een omtrek van honderd centimeter kan worden gecompenseerd door vijf lijsterbessen met een omtrek van twintig centimeter of drie berken met een omtrek van 35 centimeter. Op het moment gelden dergelijke voorwaarden niet in het bestaande Groenbeheerplan van de gemeente. Dikke, oude bomen kunnen daardoor standaard door dunne, jonge bomen gecompenseerd worden. 

 

Volgens GL, TB, PvdA en D66 is het verstandig om de compensatieregeling specifieker te maken omdat er een aantal bouwprojecten op gemeentegrond op stapel staan. Dan gaat het om om het Cultuurcentrum in Den Burg, het Gezondheidsplein en Gezondheidscentrum in Den Burg en woningbouwprojecten in de diverse dorpen. Het college is gevraagd om de regeling specifieker te maken in het Groenbeheerplan dat binnenkort herzien gaat worden. De raad laat het aan het college om er concreet invulling aan te geven.


VVD, CDA en Hart voor Texel gingen niet mee in het besluit. VVD-raadslid Albert Huisman voelde er niet veel voor en HvT-raadslid Edo Kooiman vond het beter om het specifieker maken van de compensatieregel als het geactualiseerde Groenbeheerplan in het najaar in zijn geheel wordt behandeld. CDA-raadslid Niels Rutten kon het zich voorstellen dat de kap van bomen irritatie oproept, maar gaf aan dat bomen ook niet het eeuwige leven hebben en dat er wel heel veel bomen kunnen komen als alles gecompenseerd wordt.


D66-raadslid Astrid van de Wetering gaf aan dat er nu weliswaar wordt uitgegaan van kap en compensatie, maar dat het het mooiste zou zijn als bestaande bomen gewoon worden opgenomen in plannen voor herinrichting dan wel nieuwbouw. Als voorbeeld noemde ze het nieuwe groene verpleeghuis, dat op de hoek van de Beatrixlaan en de Gasthuisstraat in Den Burg moet komen. Daar is in het ontwerp sterk rekening gehouden met de al aanwezige bomen in de omgeving. Henry Soyer (GroenLinks) benadrukte het belang van natuurinclusief bouwen. De nieuwe specifiekere regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar.