De nieuwe Postweg zorgt voor geluidsoverlast.
De nieuwe Postweg zorgt voor geluidsoverlast. Foto: Gerard Timmerman

Geen fluisterasfalt Zuid-Eierland

De gemeente is niet van plan de klinkerbestrating in de Postweg in Zuid-Eierland te vervangen door rood fluisterasfalt.


Dat antwoordt het college op vragen van de VVD. Aanleiding was de petitie van omwonenden, die klagen over overlast sinds de aanleg van de klinkerbestrating.

Geen asfalt terug dus, wel wordt een deel van de klinkers (het gedeelte vanaf de kruising met de Muyweg naar het noorden) de komende weken opnieuw gelegd. Dit stuk bestrating ligt er niet goed in (golvend) en wordt door de aannemer hersteld. Overigens ligt volgens de familie Van der Heide, initiatiefnemer van de petitie, ook het zuidelijke deel er niet goed in. 

In een gesprek tussen de gemeente en omwonenden werd volgens het college duidelijk dat er twee problemen zijn. Eén is de snelheid van het verkeer en, als gevolg daarvan, de onveiligheid. Beiden zijn het er over eens dat asfalt dat niet verhelpt. Het tweede probleem is volgens Hooijschuur te snel rijdend, zwaar verkeer (vrachtwagens en landbouwvoertuigen), dat als probleem trillingen en geluidsoverlast oplevert. 

Nieuw, strak, glad asfalt, kan dit probleem volgens hem wel enigszins oplossen, maar ook asfalt wordt op een gegeven moment minder strak. Dan zal te snel rijdend zwaar verkeer toch weer voor trillingen en geluidsoverlast zorgen. 

Het garantiewerk van de aannemer neemt volgens de gemeente een deel van de overlast weg. Om te hard rijden en het “langs de verkeerde kant van de slinger” rijden aan te pakken, zet de gemeente in op handhaving. “Een laatste verbetering zou nog kunnen zijn om, net als op de Muyweg, binnen de bebouwde kom van Zuid-Eierland een maximum snelheid van dertig kilometer per uur in te voeren, waarbij het wel goed is om te beseffen dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door bestuurders die zich al niet aan de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur houden.”

In het artikel in de krant van dinsdag over deze kwestie kwamen ook Niek Welboren en Fred Eenhoorn aan het woord. Hoewel zij uiterst kritisch zijn over de huidige bestrating, ondertekenden zij de petitie niet. Sterker, toen de redactie hen belde, bleken zij er zelfs niet van op de hoogte.