Lezing over Melkweg

bij Sterrenwacht

Prof. dr. Else Starkenburg van het Kapteijn Instituut Groningen geeft vrijdagavond (24 februari) een lezing over het verleden van de Melkweg bij Volksterrenwacht De Jager.

De bijeenkomst vindt plaatst in de Sterrenzaal van Ecomare. Starkenburg, astronomie- en astrofysicadocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat aan de hand van eigen werk en werk van anderen in op het ontstaan van de Melkweg. Volgens de sterrenwacht gaat het dan om 'Galactische archeologie', waarbij geprobeerd wordt het verleden te ontrafelen aan de hand van overblijfselen ('fossielen') die achtergelaten zijn. "Tijdens de lezing zullen we erachter komen dat de geschiedenis van onze Melkweg niet altijd even vreedzaam is verlopen: gewelddadige gebeurtenissen als botsingen en zelfs een soort kosmisch kannibalisme waren meer regel dan uitzondering. Ook zullen we op zoek gaan naar de oudste sterren, onze beste getuigen uit de hele vroege jeugd van onze Melkweg." 


De toegang tot de lezing bedraagt €5,- (inclusief koffie/thee). Donateurs en leerlingen van de OSG kunnen gratis naar binnen. Aanmelden of reserveren is niet nodig.