De Rozendijk in De Dennen.
De Rozendijk in De Dennen. Foto: Aangeleverd

Meer eenrichtingsverkeer op Rozendijk

Het stuk Rozendijk tussen Jan Ayeslag en de Bakkenweg wordt bij de komende herinrichting éénrichtingsverkeer.

Dat heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen het stuk Rozendijk waar nu al éénrichtingsverkeer is (het stuk tussen Jan Ayeslag en de Fonteinsweg) éénrichtingsverkeer zou blijven, maar dat wordt nu doorgetrokken tot aan de Bakkenweg. Het verkeer gaat dan van zuid naar noord.


Volgens het college levert de aanpassing een eenduidige inrichting van de weg op. “Hierdoor ontstaat een goede aansluiting vanaf het nieuw aan te leggen vrij liggende fietspad langs de Rommelpot naar de vrijliggende fietspaden door het bos vanaf de Bakkenweg.” Het stuk weg zou aanvankelijk zes meter breed blijven bij de herinrichting, maar dat wordt nu ook vijf meter (net als het gedeelte tussen Jan Ayeslag en Fonteinsweg). Dat betekent volgens de brief dat - op vijf bomen na - alle bomen langs de weg gespaard kunnen blijven. "Dan wordt de weg dus vijf meter breed met een iets verhoogde strook kasseien (keien) van veertig centimeter in het midden van de weg. Hiermee verminderen auto's de snelheid en wordt het inhalen van fietsers bemoeilijkt.” 


De bestaande smalle fietspaden lang de Rozendijk worden omgebouwd tot wandelpaden waardoor voor zowel wandelaars als fietsers meer veiligheid moet ontstaan. De aanwonenden, die geïnformeerd zijn over de plannen, waren volgens het college unaniem in hun verzoek om de weg niet, of in ieder geval zo weinig mogelijk, te verbreden. "Daarbij was er draagvlak voor instelling van eenrichtingsverkeer voor de auto van de Fonteinsweg richting Bakkenweg.”