Gerrit Hiemstra aan het woord in de Evenementenhal.
Gerrit Hiemstra aan het woord in de Evenementenhal. Foto: Jeroen van Hattum

"Stop met gebruik van fossiele brandstoffen en ga van het gas af"

Stop met het gebruik van fossiele brandstoffen. Duidelijker kon weerman Gerrit Hiemstra het niet zeggen tijdens het symposium over het weer, dat dinsdagavond in de Evenementenhal werd gehouden.

Hiemstra (bekend als weerman van de NOS) en Jan-Berend Stuut van het NIOZ hielden daar twee goed onderbouwde uiteenzettingen over veranderingen van het klimaat en veranderingen in het weer in een breed perspectief. Dat kwam er - heel in het kort - op neer dat klimaatverandering van alle tijden is (bekeken over miljoenen jaren) en door tal van factoren wordt bepaald (zon, baan van de aarde om de zon, stand van de aarde, oceaanstromen en verschuivingen van continenten). 


Aan de hand van metingen gaven Stuut en Hiemstra aan dat sinds de IndustriĆ«le Revolutie en het bijbehorende gebruik van kolen en fossiele brandstoffen de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer de afgelopen twee eeuwen sterk is toegenomen. Het resultaat: een verandering in het klimaat waarin nu ook menselijk handelen zit, met merkbare gevolgen. Als voorbeeld noemde Hiemstra dat hij vroeger nooit had verwacht dat het nog eens veertig graden in Nederland zou worden (dit was vorig jaar het geval) en dat de Elfstedentocht mogelijk echt iets van het verleden gaat worden. De laatste was in 1997. Hij benoemde ook de stijging van de zeespiegel: die valt in Nederland op zich mee met jaarlijks gemiddeld drie millimeter, maar het is wel telkens drie millimeter. Het kwam er op neer dat de mens op een gegeven moment voor een aantal keuzes komt te staan, die bepalend zijn voor een toename dan wel afname van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer en daarmee ook de veranderingen in het klimaat en het weer. 


Als voorbeelden noemde Hiemstra: minder energie verbruiken, van het gas afgaan, meer fietsen en elektrisch rijden, niet meer vliegen, minder consumeren en meer hergebruik van spullen. Elke keuze kent volgens hem voor- en nadelen, maar er komt, stelt Hiemstra, een keen tijd dat er echt heel scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Dat was met een verwijzing naar de volgende generaties, die verder te maken krijgen met de veranderingen. Om het positief te houden, benadrukte de weerman dat het maken van keuzes ook kansen biedt en dat mensen de tijd moeten kunnen hebben om veranderingen goed tussen de oren te krijgen. Het symposium (van LTO Noord, AB Texel en De Krim) werd bezocht door ruim 150 Texelaars.