Achter de schermen

Verkiezingen


Verkiezingen voor provincie en waterschap op één dag tegelijk. Twee bestuursorganen aan de overkant, allebei met zeggenschap op Texel. Altijd van belang dat daar Texelaars in vertegenwoordigd zijn, dus ik koesterde een paar weken geleden de gedachte dat de Texelse kandidaten met de verkiezingen in aantocht wel van zich zouden laten horen... Verkeerd ingeschat.  Een paar kandidaten kwamen gelukkig al vroeg in de lucht, maar verder is het bijna recherchewerk geweest om te achterhalen welke Texelaars eigenlijk kandidaat staan voor provincie en waterschap...  


De verkiezingen zijn al over een maand, dus een paar weken geleden ben ik maar eens begonnen met wat rondjes langs de websites van de politieke partijen om Texelse kandidaten te vinden. Weinig resultaat, dus op 1 februari maar eens een berichtje op de site van de krant gezet. Was met een missie: ik had de hoop dat er dan wel nieuwe namen van kandidaten zouden volgen. Bij een partij werkte dat en bij een ander kreeg ik de vraag 'waarom ik hun kandidaat niet had genoemd'. Nou ja, die was via de site van de eigen partij onvindbaar en ik kan het helaas niet ruiken. Afgelopen maandag had ik de proces-verbalen van provincie en waterschap te pakken (met hier alle kieslijsten) en dat leverde tot mijn verrassing nog een aantal nieuwe namen van kandidaten die tot dan toe onzichtbaar waren gebleven. 


Voordat nou de gedachte 'Jeroen, je moet beter zoeken' opkomt. Ik ben voor mijn gevoel al achter de spelden in de hooiberg aan geweest, waarbij ik zelf in alle ijver dan weer een aangepaste naam van twee samenwerkende partijen bij het waterschap over het hoofd zag. Het geheel riep bij mij wel even de vraag op welke waarde je de verkiezingen moeten geven als kandidaten zelf niets van zich laten horen! Maar goed: er zijn gelukkig ook diverse kandidaten intensief mee bezig. Hopelijk lukt het hen om op 15 maart gekozen te worden. Ik werd zelf niet vrolijk van bovenstaande ervaring, maar het belangrijkste is dat er Texelaars in provincie en waterschap zitten. Ik ga op 15 maart dus naar de stembus, dat meld ik graag uit eigen beweging!


Jeroen van Hattum