Het team van het Oudeland in De Koog dat voor het eerst in de Gault&Millau is opgenomen.
Het team van het Oudeland in De Koog dat voor het eerst in de Gault&Millau is opgenomen. Foto: Facebook Oudeland

"Elk gerechtje bewijst het vakmanschap"

Een feeststemming bij het Oudeland in De Koog. Het restaurant aan de Dorpsstraat heeft een jaar na de start al een vermelding in de toonaangevende restaurantgids Gault&Millau te pakken.

Het restaurant, waar chefkok Daan Kappert aan het roer staat, wordt gewaardeerd met 13.5 punten op een schaal van twintig. De gids prijst Kappert voor zijn mooie gerechten met producten uit eigen moestuin en andere lokale ingrediënten. “Elk gerechtje bewijst dat hij een creatieve en duurzame vakman is.” De keurmeesters die het restaurant bezochten, zijn met name onder de indruk van een op de huid gebakken skrei met uitstekende huisgemaakte milde zuurkool en gefermenteerde kaffirbladeren.


De chefkok is afkomstig uit Weesp en vestigde zich een jaar of vier, vijf geleden op het eiland. Hij werkte in het verleden een seizoen bij Bij Jef in Den Hoorn en daar werkte hij wederom na zijn vestiging op het eiland. Daarna werkte hij een tijdje bij Rob Vos in De Pelikaan en ging - na de verkoop van De Pelikaan - mee naar het Oudeland. Kappert werkte in het verleden bij gerenommeerde restaurants als Pure C in Cadzand (opgezet door topkok Sergio Herman), Vinkeles in Amsterdam en in het buitenland in Ierland en Zwitserland.


Andere Texelse restaurants in de Gault&Millau zijn Bij Jef in Den Hoorn, ’t Pakhuus in Oudeschild, Het Kookatelier dat tijdelijk in Den Burg zit en De Eilandkeuken in Den Burg. Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling scoort het hoogst met 17 punten op de schaal van twintig (een half puntje minder dan een jaar geleden). Het restaurant aan de Herenstraat wordt geprezen om het “harmonieus en subtiel smakend geheel” van de gerechten. De combinatie van wijn en spijs ontgaat evenmin aan de aandacht. “Die is steevast in de roos.” Volgens de Gault&Millau vormt Bij Jef naast de rust en de geweldige natuur op Texel een goede reden om het eiland te bezoeken.

 

’t Pakhuus (14 punten) van Boy Schuiling en Felicia Siebert wordt geprezen om de lokale gerechten uit de Waddenzee. Die vormen, samen met het zicht op de haven, volgens de keumeesters voor de juiste stemming bij het genieten van de gerechten. De keurmeesters genoten onder meer van een flinke portie waddenkokkels: "zalig hartig bereid met knoflook, sjalot, rode peper en zeekraal". Op het menu stond ook een kreeftenbisque, die rijkelijk was voorzien van waddengarnalen.


De beschrijving van Het Kookatelier (14 punten) van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel is deze keer vrij summier, omdat Op Oost verbouwd wordt en het restaurant tijdelijk in Brut aan de Vismarkt in Den Burg zit. Gault&Millau zegt uit te kijken naar de vroege zomer van 2023, wanneer alles op Oost klaar moet zijn. “Het wordt ongetwijfeld allemaal nog duurzamer en lokaler dan we van hen gewend zijn. De keuken die ze brachten was reeds veelbelovend en het Signature-menu steeds spannend en echt iets om naar uit te kijken, daarom hebben we er alle vertrouwen in dat dit nu ook zo gaat zijn. Of zelfs beter, wie weet? We kunnen haast niet wachten.” 


De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg krijgt 13 punten. Het restaurant heeft de onderscheiding voor het achtste jaar op rij te pakken. "Daar zijn we natuurlijk enorm trots op. Blij met een team waarvan Dewi van der Plaats chef en Dave Bosma sous-chef is.”