Consternatie op het ZDH-veld, vlak nadat Thijs Graaf naar de grond was gegaan en bloedend bleef liggen.
Consternatie op het ZDH-veld, vlak nadat Thijs Graaf naar de grond was gegaan en bloedend bleef liggen. Foto: Louis Bakker

ZDH-speler loopt schedelbreuk op

Algemeen

Grote consternatie op het voetbalveld in Den Hoorn¸ waar ZDH-speler Thijs Graaf na een botsing in het strafschopgebied eerst met wild trappelende benen en daarna stil op de grond bleef liggen, terwijl er bloed uit zijn oor gutste. In het ziekenhuis werd een schedelbreuk vastgesteld. 

De Zwaluwen beleefden zondag een middag van uitersten. Ondanks het ontbreken van een groot aantal spelers, onder wie ook de zieke aanvoerder Barry van der El en routiniers Guido Boogaard en Lars Frederici, kwam ZDH tegen Kaagvogels zeer verrassend binnen vijf minuten op een 2-0 voorsprong. Tweemaal stond Abe van Exel aan de basis en tweemaal ook kon Gijs de Graaf van dichtbij raak schieten.

Ook daarna bleef ZDH aardig voetballen en werden er nauwelijks kansen weggegeven. Dat gebeurde met een noodgedwongen stevig gewijzigde tactiek, waarin nestor Mike de Bruijn de rustig spelende vrije verdediger was en de altijd ijverige Jens Boogaard als ‘stofzuiger’ voor wat extra defensieve zekerheid moest zorgen. Gijs de Graaf was de enige voorhoedespeler.

Na een half uur zette Sean van Heerwaarden met een mooi passje De Graaf vrij voor de goal. Zijn inzet was niet goed genoeg voor een treffer, maar in de rebound scoorde de snelle Frenk van Heeringen wel. De grensrechter van Kaagvogels had buitenspel gesignaleerd. Dubieus, maar de scheidsrechter volgde zijn vlagsignaal op en keurde het doelpunt af.

In het laatste kwartier voor rust werden de Zwaluwen slordiger en verscheen Kaagvogels een paar keer gevaarlijk voor de neus van aanvoerder Jelmer de Ruyter. De keeper kreeg niet eens zoveel te doen, maar zag in de laatste seconde een volley rakelings langs de paal gaan.

Direct na de thee lieten de gasten zien zich niet gewonnen te willen geven. Ze schoven meer mensen naar voren en de druk op De Ruyter en zijn verdediging nam toe. Op het middenveld vielen te grote gaten en het wachten was op de aansluitingstreffer. Eenmaal ontsnapte ZDH. Een kopbal uit een vrije trap ging via de lat over het doel. 

Na een uurtje werd Dirk Kalverboer vervangen door Thijs Graaf. Even later was het alsnog raak. De sterk spelende rechtsback Jelle de Porto leek nog redding te kunnen brengen, maar via de binnenkant van de paal ging de bal in het doel: 2-1.

Daarna moest ZDH alle zeilen bijzetten, maar werd er ook geloerd op een scherpe counter. Met nog twintig minuten te gaan, vlak nadat Rick van Straaten was ingevallen voor Sean van Heerwaarden, kwam dat moment. De Graaf werd gevonden, hield de bal vast en gaf deze op het juiste moment mee aan Van Heeringen. Die snelde op het doel af, maar zag de keeper redding brengen.

Dennie Banda nam de daaropvolgende hoekschop, waarbij drie spelers in het volle strafschopgebied te val kwamen. Het grootste slachtoffer was invaller Thijs Graaf. Hij bleef liggen en had veel bloedverlies uit zijn oor. Het zag er aanvankelijk ernstig uit, maar Graaf kwam al snel weer bij zijn positieven. Nadat de ambulance was gearriveerd, kon hij even later zelfstandig op de brancard gaan liggen. In het ziekenhuis in Den Helder werd vastgesteld dat hij een breuk in zijn schedel had opgelopen. Inmiddels is duidelijk dat hij vandaag (maandag) waarschijnlijk weer naar huis mag.

Scheidsrechter Dirk Poot overlegde na alle consternatie met de beide teams en besloot de wedstrijd definitief te staken. Een vreemde situatie deed zich vervolgens voor. Had ZDH nu voor het eerst dit seizoen gewonnen? Gejuicht werd er niet, de schrik zat er nog goed in.

Pas over vier weken komt ZDH weer in actie. Dan komt Wieringerwaard naar Den Hoorn.