Raadsbrede motie pleit voor inzet voor behoud garnalenvissers

Het college van b en w moet zich inspannen voor behoud van de Texelse garnalenvissers. Een motie van die strekking, die door de hele raad wordt ondersteund, staat woensdag op de agenda van de gemeenteraad.


Nadat kort geleden de Texelse vissersvloot fors is ingekrompen, liggen nu de Texelse garnalenvissers onder een vergrootglas. “Voor hen kan iedere dag de laatste zijn dat ze mogen uitvaren. We moeten alle zeilen bijzetten om het tij te keren voor deze vissers”, meldt de motie 'Vijf over twaalf voor de Texelse vissers in de haven van Oudeschild'.

Garnalenvissers die in Natura 2000-gebieden voor de Nederlandse kust willen vissen, moeten sinds 1 januari 2023 over een nieuwe vergunning op grond van de wet Natuurbescherming te beschikken.

De Texelse garnalenvissers staan nu met de rug tegen de muur. Door onder meer de aangescherpte stikstofnormen hebben zij officieel geen geldige vergunning meer. Er wordt gedoogd dat de vissers werken op basis van de reeds verlopen vergunning, zodat ze nog tot 30 september 2023 door mogen vissen. Dit wordt aangevochten door vijftien milieu- en natuurorganisaties.

“De kans is groot dat de rechter straks uitspraak moet doen, en dat betekent onzekere tijden voor de Texelse vissers, die vele slapeloze nachten hebben. Zij moeten doorvaren, omdat er geen weg terug is. De bedrijven kunnen in deze onzekere tijden niet verkocht worden. De kans is aanwezig dat de vissers straks moeten stoppen met vissen; iedere dag kan de laatste zijn."

| En als de vissers stoppen met vissen, zijn ook de laatste kotters uit de haven van Oudeschild verdwenen. En ook veel andere bedrijven zullen dan geen werk meer hebben, zoals het dok, timmerlieden en andere bedrijven. Waar in de jaren tachtig nog ruim veertig kotters lagen, is dat er nu nog een handjevol. Daar moeten we als gemeente zuinig op zijn.”