Stemhulp actief voor verkiezing van provincie en waterschap

Met de verkiezingen voor de provincie en het waterschap op komst, beginnen inmiddels de digitale stemhulpen voor kiezers hun opmars te maken.

Op de website www.stemhulp.nl is voor zowel de provincie Noord-Holland als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een soort van stemwijzer te vinden. Aan de hand van standpunten op www.stemhulp.nl kunnen belangstellenden zien bij welke politieke partij de eigen standpunten het beste passen.

Er worden - op provinciaal gebied - onder meer vragen gesteld over investeringen in autowegen, fietspaden en openbaar vervoer, huizenbouw in het buitengebied, windmolens en zonneweiden, over kerncentrales, duurzame innovatie in de landbouw, stikstof en Natura 2000. Bij het hoogheemraadschap gaan de vragen onder meer over water, de kwaliteit daarvan en waterveiligheid.

Er doen woensdag 15 maart in totaal 23 partijen in Noord-Holland mee aan de verkiezingen. Daarvan zijn 13 partijen nu al vertegenwoordigd in Provinciale Staten: dat zijn GroenLinks, VVD, D66, PvdA, JA21, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV, SP, ChristenUnie, Denk en Namens Noord-Hollanders. De andere partijen zijn BVNL, 50Plus, Volt, Onafhankelijke politiek NH, BBB, AWP, Nederland met een PLAN, Code Oranje, Piratenpartij en Jezus Leeft. Aan de waterschapsverkiezingen - eveneens op 15 maart plaatsvinde- doen 16 partijen mee. Dat zijn waterplatform Groen, Water & Land, PvdA, VVD, Water Natuurlijk, CDA, 50Plus, AWP, Boeren Burgers Waterbelang, De VrijeLijst, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Actief voor Water, BBB, De Groenen-Piraten, Belang van Nederland en Nederland met een PLAN.


Inmiddels begint - nu de kieslijsten er officieel zijn - ook beter duidelijk te worden welke Texelaars allemaal kandidaat staan voor provincie en waterschap. Kandidaat voor de provincie staan de volgende zeven Texelaars: Maarten Dijksen (derde bij de SP), Elias Marseille (elfde voor GroenLinks), Jacquelien Dros (24ste op de lijst van GroenLinks), Jan Aris Eelman (21ste bij de VVD), Jakob Jan Brouwer (21ste bij de ChristenUnie), Vincent van der Velde (zesde bij de Piratenpartij) en Pepijn Lijklema (38ste bij D66). 

Kandidaat voor het waterschap staan: Arnold Langeveld (lijsttrekker VVD), Arie Lap (vierde bij Groen, Water & Land), Eric Hercules (11de bij de PvdA), Elias Marseille (13de bij GroenLinks), Jerome van Abbevé (26ste bij GroenLinks) en op de vijftiende plaats bij de watertak van het CDA prijkt Veronne Koot. Dat is met de kanttekening dat zij op Texel sinds vorige week geen deel meer uitmaakt van het CDA.