Zilverlindes op agenda raad voor nieuwe poging behoud bomen

Hart voor Texel doet komende woensdag nog een poging om de twee zilverlindes op het schoolplein bij het voormalige gebouw van de Jac. P. Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg te behouden.

De partij dient tijdens de raadsvergadering een motie in waarin het college wordt opgeroepen om te onderzoeken waar de mogelijkheden liggen om de twee zilverlindes te behouden of te verplaatsen. Hart voor Texel zegt zich te baseren op de petitie tegen het kappen van de bomen die recent werd gehouden (met 230 handtekeningen) en het kostenplaatje dat de Texelaars die de bomen willen behouden op tafel hebben gelegd. 

Volgens het college kost behoud €15.000,- tot €20.000,- per boom. De Texelaars die de bomen willen behouden, kregen een offerte van €10.500,- voor het behoud van beide bomen. Hart voor Texel doet een verzoek aan het college om de twee zilverlindes niet te kappen zolang er geen duidelijkheid is over de aanbesteding van het nieuwe Thijssehuis. De partij wil ook laten meespelen dat er een verschil van inzicht bestaat over het herplanten van de bomen. 

Volgens het college, dat onderzoek liet doen naar verplaatsing van de twee zilverlindes, is de slagingskans van verplaatsing het grootst bij een voorbereidingstijd van twee jaar. Dat kost €15.000,- tot €20.000,- per boom. Het nemen van die tijd betekent volgens het college wel dat de realisatie van het Thijssehuis twee jaar moet worden uitgesteld en dat is geen optie. Verplaatsing van de twee bomen zonder voorbereidingstijd is de helft voordeliger, maar dan is de kans op mislukking volgens het college te groot.

Bedoeling is dat in de eerste helft van maart de sloop begint. De voorbereiding van de aanbestedingsprocedure gestart. Het werk moet begin 2023 worden gegund, zodat de aannemer medio 2023 kan starten. Het Thijssehuis wordt het nieuwe onderkomen van Artex, de bibliotheek, Young 4 Ever en Radio Texel.