Schieten in bos en duin paal 21

Ratten, konijnen, krokodillen, beren en hele bizons. Ze waren afgelopen weekend allemaal aanwezig tijdens de achttiende editie van de 3D Winteranimal in het bos- en duingebied in de omgeving van paal 21 bij De Koog.

Voorzien van diverse soorten bogen trokken 384 handboogschutters uit Nederland, Belgiƫ, Duitsland en Noorwegen zaterdag en zondag rond in de omgeving van paal 21 om hun sport te beoefenen. In het bos- en duingebied waren vier parcoursen uitgezet met elk zestig replica's van diverse soorten dieren. De deelnemers moesten vanaf bepaalde afstand op de replica's schieten. De kunst was de replica's op de juiste plekken te raken.


De Winteranimal was georganiseerd door handboogvereniging De Eilandschutters in Den Burg. Veiligheid stond voorop. De routes waren zo uitgezet dat er veilig op de doelen geschoten kon worden. Er was voor het tweede jaar op rij een onderverdeling gemaakt in wedstrijdschutters en recreatieve schutters. Bij de laatste categorie werden geen wedstrijdscores bijgehouden, maar de recreanten konden wel gebruikmaken van de wedstrijdbanen om te schieten. Dat sloeg aan, van de 384 deelnemers zaten er tweehonderd in de recreantenklasse.


Namens De Eilandschutters waren twaalf deelnemers aanwezig. De aspiranten jeugd onder de twaalf jaar en de junioren jeugd tot achttien jaar leverden goede prestaties. Lobke Teubel werd in haar klasse (barebow recurve aspiranten jeugd) eerste met 552 punten. Lima Keijser werd in deze klasse tweede met 298 punten (zij deed alleen op zondag mee). Jet Roeper (barebow recurve junioren jeugd) werd eerste met 516 punten. In de klasse barebow recurve dames senioren werd Imme Koopmans zesde met 334 punten.


Martijn van Poelgeest werd eerste in de klasse barebow recurve heren junioren met 862 punten. Dirk Roeper volgde hem als nummer twee in dezelfde klasse met 538 punten. In de klasse barebow recurve heren senioren pakte Peter Brands de derde plaats met 244 punten en werd Jeroen van Poelgeest tiende met 462 punten. In de klasse longbow heren senioren werd Duco van der Kuijl zevende met 438 punten. Andere Texelse deelnemers waren Michelle de Vries, Lisette Kampstra en Marco Hoep.


Zaterdag werden tijdens de Winteranimal ook meteen de rayonkampioenschappen verschoten. Hier vielen volgens de organisatie bovenstaande jeugdschutters eveneens in de prijzen.