De twee zilverlindes bij het voormalige gebouw van de Thijsseschool.
De twee zilverlindes bij het voormalige gebouw van de Thijsseschool. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou...

Zilverlindes (1)

Waar een wil is, is een weg! En als je niet probeert, dan is de uitkomst bij voorbaat nul. Deze twee principes maken dat velen van ons bij rampen, oorlog en geweld of andere maatschappelijke zaken, bereid zijn om bij te dragen naar vermogen.


Daarnaast is in de gemeentelijke kernwaarden 'natuur' benoemd. Toch is de gemeente van plan, ondanks tegenstand vanuit de bevolking, twee mooie, gezonde bomen te kappen, met als enige reden dat ze in de weg staan. Ze zouden gered kunnen worden door verplaatsing, maar nu is geld de reden om dat toch niet te doen. We praten over slechts €15.000,- per boom. Het hele project kost ruim meer dan een miljoen euro, dus per saldo is de prijs per geredde boom verwaarloosbaar. Project Emmalaan ombouwen tot wat velen niet wilden, kostte ook bijna een miljoen, het onderzoek daarna tachtigduizend en nu wordt alles voor tonnen weer teruggebracht in de toestand zoals het was.


Met geld smijten is dus niet het probleem van deze gemeenteraad. Het is onwil en de weg van de minste weerstand. Het met de botte bijl hakken zoals al jaren gebeurt. Ook als de bevolking het niet wil.


Op Texel wonen we met zo’n 13.500 personen en een reddingsactie van de bomen zou dan komen op €2,- per persoon. Kunnen we nu niet een ramp voorkomen met een geldinzameling en bijdragen om deze bomen te redden? De kosten voor anders misschien wel tien nieuwe bomen kan de gemeente bijdragen in deze actie.


Het zijn niet 'slechts' bomen, maar twee levende organismen, net als u en ik, die ook willen blijven leven. En in dit geval kunnen ze zichzelf niet verweren tegen mensen die dit blijkbaar niet begrijpen. Daarom mijn verzoek aan ieder om te helpen deze bomen te redden.


We zijn hier allemaal heel maatschappelijk betrokken en dus moet zo’n inzameling toch lukken?


Frans van der Reyken, Den Burg