Nieuwe bestrating Zuid-Eierland "ramp"

De straatklinkers in de vernieuwde Postweg door Zuid-Eierland leiden tot veel overlast voor omwonenden. “Het is vanaf de opening een ramp”, schrijven bewoners in een petitie aan de gemeente. Ze willen dat de bestrating wordt vervangen door fluisterstil rood asfalt.


“De buurt spreekt over het wasbord van Zuid-Eierland”, wijst Anja van der Heide op de oneffenheden in het straatwerk. De familie Van der Heide van hoeve Leiden nam het initiatief tot de petitie. Ze ondervinden geluidshinder van het verkeer, voelen trillingen en hebben scheuren in de plavuizen. Hun woning staat nog een meter of vijftig van de Postweg, bewoners die dichter aan de weg zitten hebben er meer last van.

“Auto’s hoor en voel je. Maar passerende vrachtauto’s veroorzaken de meeste trillingen en geluidsoverlast. Caravans en trekkers stuiteren ook flink op en neer. ’s Avonds lig je te rammelen in je bed. En dan te bedenken dat er hier nu nog relatief weinig verkeer passeert. Als straks het werk aan de Postweg en de Vuurtorenweg klaar is en verkeer niet meer via de Hoofdweg wordt omgeleid, wordt het hier een stuk drukker. Dus ook veel meer overlast. En dan is het hier - aan de zuidkant van het buurtschap - nog niet eens op z’n ergst. In het stuk vanaf de kruising tot de noordelijke slinger zitten nog veel meer hobbels. Daar rammelen de spullen uit de vensterbank.”

Echtgenoot André: “De bestrating ligt er golvend in en door het passerende verkeer worden kuilen nog dieper. Voor landbouwverkeer is het haast onmogelijk over deze weg te rijden. Alles stuitert en klappert en machines rammelen stuk. Je kunt over dit stuk met de trekker maximaal nog maar vijftien tot twintig kilometer per uur. Als je zo langzaam rijdt met de trekker, gaan automobilisten inhalen. Daardoor ontstaan gevaarlijke situaties.”

Anja: "Groot probleem is ook dat er hier veel te hard wordt gereden. Je mag hier vijftig, maar vaak rijden ze gewoon tachtig. Steeds vaker zie je ook dat bestuurders die slinger (de s-bocht bij de entree van het buurtschap, red.) aan de verkeerde kant nemen, zodat ze amper hoeven te remmen. Levensgevaarlijk. De hoge snelheid geeft meer overlast.” Meer op pagina 2.