De bestrating op de Postweg in Zuid-Eierland golft en zorgt voor overlast.
De bestrating op de Postweg in Zuid-Eierland golft en zorgt voor overlast. Foto: Gerard Timmerman

Bewoners Zuid-Eierland "trillen hun huis uit" sinds nieuwe bestrating

De overlast en frustratie over de bestrating van de vernieuwde Postweg in Zuid-Eierland heeft zulke vormen aangenomen dat omwonenden een petitie rond hebben laten gaan. 


Voor Anja van der Heide komt de hinder door de klinkers niet als een verrassing. “Al in de aanloop naar de herinrichting hebben we onze zorgen geuit over de vervanging van het asfalt door straatklinkers, bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning en gevraagd om rood asfalt. Wij wisten al dat klinkers veel meer overlast geven. We hebben het ook aangegeven op de informatiebijeenkomst. Maar toen werd aangegeven dat klinkers, indien men vijftig rijdt, minder geluid afgeven. Toen zeiden we al dat auto’s doorgaans sneller rijden en voor meer geluidsoverlast zorgen.”

Al geruime tijd ventileren ze hun klachten bij de gemeente. "Helaas wordt op herhaaldelijk bellen van diverse betrokkenen niet gereageerd. Of er wordt gedaan alsof je de enige bent die klaagt. Daarom hebben we deze petitie laten rondgaan, om te laten zien dat veel meer bewoners overlast ervaren." Ze voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd. André: "Op onze vraag waarom ze hier voor klinkers kiezen, werd gezegd dat dit gebruikelijk is in de bebouwde kom. Maar waarom is het eerste stuk van de Muyweg aan de oostkant van de weg, dat ook binnen de bebouwde kom ligt, wél opnieuw geasfalteerd? Daar kregen we tot dusver geen antwoord op. Bovendien: er lopen geen kabels en leidingen onder de Postweg, die liggen in de berm."

“Er wordt hier schoftig hard gereden”, vertelt aanwonende Niek Welboren. “Van de belofte de weg te versmallen is niks terechtgekomen. De weg oogt zelfs breder dan hij was. Bij het herstraten zijn de graskeien naast het asfalt, waardoor de weg smaller leek, verdwenen en is de weg over de hele breedte bestraat. Dat nodigt uit om te hard te rijden. De klinkers liggen er belazerd in.” Bewoner Fred Eenhoorn: "We trillen ons huis uit. Er wordt veel te hard gereden. Bij bewoners met een oprit die achteruit de weg op moeten, zie ik het nog een keer fout gaan.”


In een brief aan de raad vragen ze aandacht "voor het drama dat zich in Zuid-Eierland voltrekt". Dat heeft er inmiddels toe geleid dat de VVD het college van b en w vraagt inzage te geven in de antwoorden van de gemeente aan bewoners. Op het vraag van de redactie om te reageren op deze kwestie, verwijzen b en w naar de nog te verschijnen raadsinformatiebrief.